Witold Kepinski - 06 oktober 2014

DBMS-markt wordt aangevoerd door Microsoft

Uit analyse van Computer Profile blijkt dat de Nederlandse zakelijke markt voor DBMS-software een beperkt aantal aanbieders heeft. Slechts vijf leveranciers, namelijk Microsoft, Oracle, IBM, Progress en SAP/Sybase, hebben een gebruikersgroep die groter is dan 1 procent van de bedrijfsvestigingen. De meest voorkomende DBMS-toepassing is Microsoft SQL Server (67%). Dit blijkt uit de analyse van ruim 5.500 interviews over het gebruik van DBMS-oplossingen, met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met ten minste 50 medewerkers.

Binnen alle vier de onderscheiden marktsegmenten vormen de Microsoft-oplossingen de grootste groep. Ongeveer de helft van de installed base van Microsoft is SQL Server 2008, iets minder dan een derde is SQL Server 2005 en ongeveer 10 procent SQL Server 2012. DBMS-oplossingen van Oracle zijn binnen de vier marktsegmenten telkens de nummer twee meest voorkomende systemen. Voor de oplossingen van Oracle geldt dat circa een kwart een MySQL-installatie is.

Trendlijn afgelopen vier jaar

Uit de penetratieontwikkeling van de afgelopen jaren wordt de sterke positie van Microsoft nog duidelijker. In 2010 gaf 61 procent van de bedrijfsvestigingen aan 1 of meerdere SQL Server-systemen te gebruiken. Medio 2014 is dit percentage 74 procent. In 2006 gaf 20 procent aan een Oracle DBMS te gebruiken. Dit aandeel is in de daarop volgende jaren stabiel gebleven, maar met de overname van MySQL heeft Oracle een groter aandeel weten te vergaren. De stijging naar de huidige 33 procent is dan ook voor een belangrijk deel te wijten aan MySQL. Voor zowel IBM, Progress als SAP/Sybase zijn er vooralsnog nauwelijks veranderingen waar te nemen in het percentage vestigingen dat gebruikmaakt van hun databasesystemen.

Locatie van de DBMS-oplossing

Steeds vaker zien we dat bedrijven er voor kiezen om software niet langer op de eigen locatie te laten draaien, maar om dit onder te brengen op een externe locatie. Voor de gebruikte DBMS-oplossingen heeft Computer Profile onderzocht of deze toepassing op de eigen locatie draait, op een andere locatie maar wel binnen de eigen organisatie (hoofdkantoor/centraal datacenter) of dat hiervoor gebruik wordt gemaakt van een datacenter van een externe dienstverlener. Hieruit blijkt dat 54 procent van de DBMS-oplossingen nog altijd op de eigen locatie draait. Ten opzichte van 2013 is dit een daling van 6 procent. Voor circa 30 procent van de DBMS-systemen geldt dat ze binnen de eigen organisatie draaien, maar wel op een andere locatie en 16 procent van de toepassingen draait binnen de omgeving van een externe dienstverlener, een stijging van 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

 WK

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!