Wouter Hoeffnagel - 08 oktober 2014

Nederlandse software-industrie is ondanks de crisis blijven groeien

De Nederlandse software-industrie heeft weinig gelast gehad van de economische crisis. De sector is tijdens de economische crisis stevig blijven doorgroeien. De netto omzet is de afgelopen vier jaar met 4% gestegen tot 23,5 miljard euro en een toegevoegde waarde van 16,7 miljard euro. De omzet bedraagt 2,8% van het Bruto Binnenlands Product.

De softwaresector presteert beter dan de Nederlandse economie en is het best draaiende onderdeel van de ICT-sector. De export van Nederlandse software is gestegen tot 3,1 miljard euro, een verdubbeling van opzichte van vier jaar geleden. Onderzoeksbureau Dialogic onderzocht in opdracht van branchevereniging Nederland ICT en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hoe de sector zich de afgelopen vier jaar ontwikkelde.

Werkgelegenheid
Ook de werkgelegenheid groeide met 3%. In de softwaresector werken op dit moment ruim 164.000 mensen. Het aantal softwareontwikkelaars in Nederland is de afgelopen vier jaar met 27% gegroeid. In totaal houden 44.000 Nederlandse bedrijven zich bezig met de ontwikkeling van software. Deze sterke groei wordt grotendeels veroorzaakt doordat voormalig ICT-werknemers als zzp'er aan de slag zijn gegaan. Deze eenmansbedrijven ontwikkelen software in opdracht van derden, zijn actief bij de implementatie en het testen van software en bij het beheer en onderhoud van applicaties.

In de softwaresector houden zich meer mensen bezig met onderzoek en ontwikkeling dan met verkoop of marketing. Innovatie blijkt de drijfveer achter het succes van de softwaresector. Softwareontwikkeling vormt net als vier jaar geleden de kernactiviteit van de bedrijven in de softwaresector. De organisatie besteden ongeveer 40% van de arbeidscapaciteit aan softwareontwikkeling. 28% van de softwarebedrijven brengt één of meer eigen softwarefamilies op de markt.

Opkomst van SaaS en Cloud
Sinds 2010 is er een verschuiving gaande op de softwaremarkt. Bedrijven richten zich steeds vaker op het aanbieden van eindproducten en diensten op basis van SaaS- of cloudconstructie. Grotere softwarebedrijven blijven daar nog bij achter, wat met te verklaren is door de grote technische en financiële gevolgen van de omschakeling van standaard software onder licentie naar een pay per use model. Jonge en startende softwarebedrijven bieden steeds vaker uitsluitend op SaaS en cloud gebaseerde producten aan.

De aandacht voor beveiliging van software neemt toe. Grote en middelgrote softwarebedrijven investeren steeds meer in security. Veel bedrijven richten zich de komende jaren daarnaast op de ontwikkeling van mobiele applicaties, wat eveneens voor extra aandacht voor security zorgt.

Statistieken doen omvang sector tekort
Nederland ICT stelt dat het CBS een vertekend beeld geeft van de softwaresector. De softwaresector is volgens de brancheorganisatie groter dan de statistieken van het CBS aangeven. In de praktijk vindt bijna een kwart van de softwareontwikkeling in Nederland plaats bij bedrijven die door het CBS ook tot de softwaresector zouden moeten worden gerekend. Als de omzetwaarde van deze bedrijven wordt meegeteld loopt de totale omzet van de sector op naar 29,1 miljard euro en de toegevoegde waarde naar 20,7 miljard euro. De omzet van de softwaresector zou hiermee uitkomen op 3,4% van het BBP.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!