Wouter Hoeffnagel - 09 oktober 2014

'Europese bedrijfsleven is niet klaar voor nieuwe Europese datawetgeving'

De Europese Unie werkt aan de nieuwe EU General Data Protection Regulation (GDPR), een nieuwe wet die organisaties verplicht hun data beter te beschermen. Drie op de vijf bedrijven voldoet op dit moment nog niet aan de eisen die deze nieuwe regelgeving gaat stellen.

Dit blijkt uit onderzoek van Kroll Ontrack en Blancco onder 660 IT-managers in Europa. De nieuwe Europese wet treedt naar verwachting pas in 2016 in werking. Bedrijven zullen zich echter nu alvast moeten gaan voorbereiden om op tijd te voldoen aan de wetgeving. Slechts twee op de vijf bedrijven heeft op dit moment al maatregelen genomen met het oog op de nieuwe regelgeving. Dit is niet verwonderlijk, aangezien vier op de vijf IT-managers niet bekend blijkt te zijn met de nieuwe wetgeving. IT-beslissers zullen dan ook nog flink wat kennis moeten opdoen om zich goed te kunnen voorbereiden om de regels.

De nieuwe regelgeving verplicht Europese bedrijven onder andere op verzoek van gebruikers persoonsgegevens te verwijderen. Ook als deze data niet langer door het bedrijf gebruikt wordt moet de data worden vernietigd. Bedrijven die de wet overtreden kunnen een flinke boete opgelegd krijgen. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding. Bedrijven kunnen 250.000 euro of 0,5% van hun jaaromzet als boete opgelegd krijgen voor een lichte overtreding. Zwaardere overtredingen kunnen worden bestraft met ene boete tot 100 miljoen euro of 5% van de jaarlijkse omzet.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!