Wouter Hoeffnagel - 09 oktober 2014

Rabobank: 'Alle bedrijfssectoren profiteren komend jaar van economische groei'

Alle bedrijfssectoren gaan in 2015 profiteren van de economische groei. Niet alleen de aantrekkende export en stijgende investeringen zorgen voor economische groei. Voor het eerst sinds jaren neemt naar verwachting ook de particuliere consumptie in 2015 weer licht toe.

Dit voorspelt de Rabobank in zijn sectorprognose voor het bedrijfsleven 2015. “Voor het eerst sinds jaren zien we van alle tien mkb-sectoren de afzet in 2015 weer groeien. Nu na de export ook het consumentenvertrouwen weer toeneemt, is de verwachting dat na jaren van krimp ook de bouw en automotive hun afzet komend jaar licht zien groeien. Met deze prognoses is voorzichtig optimisme voor het Nederlandse mkb gerechtvaardigd”, aldus Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank in een toelichting.

Niet achterover leunen
“Het betekent niet dat mkb-ondernemers achterover kunnen leunen. Toenemende concurrentie, de opkomst van e-commerce en branchevervaging stellen de ondernemers voor fundamentele uitdagingen. Uitdagingen waarin traditionele verdienmodellen niet langer voldoen en nieuwe verdienmodellen noodzakelijk zijn om toekomstperspectief te houden”, zegt Dirken.

De Rabobank verwacht dat bedrijven zich komend jaar willen richten op hun kerntaken. Onder andere ICT zou dan ook massaal door bedrijven worden uitbesteed aan derde partijen om tijd vrij te maken voor deze kerntaken. Dienstverleners die zich onderscheiden met maatwerkoplossingen en klanten kunnen ontzorgen zullen volgens de bank profiteren van deze trend van outsourcing.

Internationale markt
Internationale markten bieden vooralsnog grotere kansen dan de thuismarkt. Rabobank onderstreept in ‘Visie zonder grenzen’ voor het Nederlandse mkb het belang om te blijven kijken naar de mogelijkheden in het buitenland. De bank benadrukt dat hier de groei zit.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!