Redactie - 10 oktober 2014

Liberty Global mag Ziggo defintief overnemen

Liberty Global mag Ziggo defintief overnemen. De Europese Commissie legt een aantal voorwaarden op aan Liberty Global. Zo verkoopt het de premium betaalfilmzender Film1 en moet het bedrijf clausules laten vallen over zenderdoorgifte. Bij dat laatste worden omroepen beperkt om hun eigen zenders via het internet aan te bieden, maar dat verdwijnt nu.

Die twee voorwaarden stemden aftredend Eurocommissaris voor Mededinging Joaquin Almunia gunstig: "De toezeggingen die Liberty Global heeft gedaan, zorgen ervoor dat de Nederlandse consumenten geen nadeel zullen ondervinden van de overname van Ziggo. Bij het bekijken van audiovisuele content zullen zij de voordelen blijven genieten van innovatieve diensten en een innovatief aanbod."

Het overnamebod van Liberty Global dateert van begin dit jaar. De fusie met UPC ligt gevoelig omdat het om de nummer één en twee van de Nederlandse kabelmarkt gaat. Beiden zijn wel in een andere regio actief, waardoor ze nooit klanten van elkaar konden wegkapen, maar Liberty Global krijgt door de overname wel meer controle over het Nederlandse telecomlandschap. Ziggo en Liberty Global hebben samen een kabeldekking van 90 procent in Nederland en bedienen volgens de Europese Commissie 60-70 procent van de betaaltelevisieabonnementen.

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!