Ingram Micro en Nimble flexibiliseren storage
23-10-2014 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

Ingram Micro en Nimble flexibiliseren storage

Eenvoudig beheer, verminderd energieverbruik en minimale downtime. Dat zijn zo’n beetje de troeven voor elke datacenterbeheerder tegenwoordig. Cisco is daar met zijn UCS-platform (unified computing system) een paar jaar geleden op ingesprongen. Nimble haakt daar met zijn opslagsystemen op in met applicatie performance, data protectie en preventief onderhoud. Ingram Micro combineert beide naar de markt toe.

Thijs Vink, Benelux-directeur van de Advanced Solutions divisie bij distributeur Ingram Micro, en Lars Andersen, channel manager Benelux & Nordics bij Nimble, zijn het roerend met elkaar eens: de storagemarkt groeit als kool en zal dat voorlopig blijven doen. “Dat geldt voor elke categorie: van de micro-SD-kaartjes voor de smartphone, tot aan de grote storage cabinets in het datacenter. En alles wat ertussenin zit. De gegevensproductie is enorm en de data moeten ergens worden opgeslagen”, licht Vink toe. 

Tegelijkertijd constateren beiden dat IT-budgetten onder druk staan, tiered storage lijkt kosteneffectief, maar veroorzaakt vaak performance problemen, gegevensbescherming is onvoldoende geautomatiseerd, incidenten in de storage omgeving worden onvoldoende snel opgelost en de (geplande) downtime in datacenters mag liefst seconden per jaar bedragen. Nimble biedt hier een helpende hand door op een slimme manier flashgeheugen (SSD) en NL-SAS/SATA disken te combineren. Natuurlijk bieden concurrenten ook een combinatie van deze technologieën. Maar waar zit dan het verschil?

Write en read

De meeste klanten vinden het de normaalste zaak om een capaciteitsuitbreiding (disk of SSD) te kopen om meer performance te krijgen. Dit is bij Nimble Storage niet het geval, zegt Andersen. Nimble combineert SSD met traditionele low cost high capacity harde schijven. "Heb je meer write performance nodig? Dan verkopen we meer CPU-vermogen, waardoor de compressie sneller is uit te voeren. En heb je meer read performance nodig? Dan leveren we SSD om als een read cache te gebruiken. En heb je meer capaciteit nodig; pas dan verkopen we disken. De klant koopt dus precies waar hij behoefte aan heeft", aldus Andersen. Klanten krijgen hierdoor veel meer performance in veel minder ruimte dan bij andere storage fabrikanten, is zijn conclusie. “Maar dat is nog niet alles”, licht Andersen toe. “Nimble biedt klanten de mogelijkheid om tot 10.000 snapshots, die nauwelijks capaciteit eisen, per array te maken en dan te repliceren naar een 2de array om zodoende bijvoorbeeld backup/recovery-strategieën op te zetten. Maar ook het Cloud based management platform, waardoor Nimble geen level-1 support meer nodig heeft en klanten direct met level-2 engineers praten”.

Schaalbaar

Andersen vertelt dat Nimble (Engels voor ‘lenig’) in 2008 is opgericht door één van de eerste engineers van NetApp en DataDomain. "De eerste klant kwam in 2010. Inmiddels zit de onderneming wereldwijd met meer dan 3.500 afnemers. De kracht is het speciaal ontwikkelde filesysteem, dat op unieke wijze de kracht van SSD (flash is goed in reads, niet in writes) en disk (goed in sequential IO, niet in random IO; en goedkoop) combineert. Alle uitbreidingen in flash, controller (CPU) en disk gebeuren online en dus zonder downtime."

Cisco ‘Smartstack’

Nimble stelt klanten dus in staat op veel minder vloeroppervlak veel meer performance te halen. Cisco streeft ook naar een enorme ‘infrastructure density’. Daarom hebben beide bedrijven de zogenaamde ‘Smartstack’ gedefinieerd, een referentieachitectuur waarbij Cisco UCS servers, Cisco switches en Nimblestorage systemen worden gecombineerd. Tevens is de support van deze geconvergeerde infrastructuuroplossing geconsolideerd en heeft de klant één aanspreekpunt voor support. Andersen en Vink roemen de schaalbaarheid van de SmartStack-oplossingen. “Geschikt voor zowel MKB als de grote organisaties.” Door de modulaire opbouw van de systemen is het opschalen ervan eenvoudig.

Nimble – Een serieus bedrijf

De oplossing geeft de klant vooral meer performance per geïnvesteerde euro, slimme data management software en support, maar werkt ook ruimte- en energiebesparend. “Het business model van Nimble is eveneens simpel”, zegt Andersen “Wie een Nimble-systeem koopt krijgt een vracht aan software er gratis bij”. “Technisch een waardevolle oplossing, maar bovendien ook een serieus bedrijf. Vorig jaar december naar de beurs gegaan”, voegt Vink eraan toe.

Cisco-platform

Het mooie is, vertelt Vink, dat Nimble naadloos aansluit op het UCS- en Nexus-platform van Cisco. “Wij hebben al een toegewijd Cisco-team. Die betrekken we ook bij onze marktbenadering. Wij trainen onze klanten al op het UCS-platform; nu komt daar het storagegedeelte bij met Nimble. Dat sluit mooi op elkaar aan”, zegt Vink. Andersen zegt dat één van de redenen om een Paneuropese samenwerking aan te gaan met Ingram Micro vooral ook het Cisco-resellernetwerk is dat deze distributeur al heeft en de ambitie van zowel Cisco als Ingram om fors meer resellers te recruiteren voor deze oplossingen. “Wij kunnen daar mooi op meeliften.”
Overigens heeft Nimble oplossingen die tevoren al zijn gevalideerd door bijvoorbeeld VMware, Oracle, Citrix en Microsoft. En natuurlijk door Cisco. Zo zijn er een SmartStack voor bedrijfskritische applicaties met VMware, is er een Smartstack voor Oracle, voor VDI en voor de private cloud met Microsoft Hyper-V.

Bijscholen

Vink ziet niet dat er nieuwe storage-resellers bijkomen in Nederland. De markt is wel zo’n beetje uitgekristalliseerd. “Maar het opvallende aan deze oplossing is dat het zich niet beperkt tot opslag. Het is een oplossing die inhaakt op Cisco’s UCS, dus op de infrastructuur van een datacenter. Dat betekent dat resellers zich op beide terreinen moeten bekwamen. Wij hebben samen een trainingsprogramma in het leven geroepen om ze daarbij ter wille te zijn”, zegt Vink. Een kwestie dus van bijscholen. Maar dat zal niemand vreemd in de oren klinken, want dat is zo’n beetje de enige constante factor in de IT-industrie. Vink: “Wij zijn op zoek naar resellers die deze reis met ons mee willen maken. Resellers die bereid zijn te investeren in de tijd om de reis tot een goed einde te brengen. Wij weten zeker dat aan deze oplossingen behoefte bestaat binnen de markt.”

Ondersteuning

Nimble heeft een ondersteuningssysteem in het leven geroepen voor alle SmartStacks die in gebruik zijn bij klanten. Op het hoofdkantoor in San Jose, Californië, komen de signalen binnen die de systemen afgeven. De support centra werken 24 uur per dag vanuit vier locaties verspreid over de wereld. De storage systemen houden zelf hun eigen gezondheid bij. “Wij weten eerder wanneer uitbreiding van het systeem nodig is, dan de klant zelf, of het nu om performance of capaciteit gaat. Meestal moet een klant de leverancier bellen met het verzoek om uitbreiding. Bij ons hoeft dat niet: wij bellen de klant”, zegt Andersen. Hij voegt eraan toe dit cloud based management systeem ook door de reseller is in te zetten op verzoek van de eindgebruiker. “Wij zien wat er met de systemen gebeurt. En in plaats van de klant, kunnen wij ook de reseller bellen met die informatie. Die kan dan goed voorbereid contact opnemen met zijn klant. Zo houden we het lokaal.”

Terug naar nieuws overzicht