Redactie - 14 oktober 2014

Continuous Delivery

Deze blog schrijf ik heerlijk in de zon in Barcelona tijdens een pauze op de eerste dag van VMworld 2014. Net de eerste sessies gevolgd van een conferentie die elk jaar weer meer bezoekers trekt, zowel in de VS als ook hier in Europa. Begrijpelijk, want VMware stond aan de wieg van virtualisatie op goedkope standaardchips van Intel. De virtual machine op een X86-architectuur is de defacto standaard geworden voor de cloud. 

En daar draait het bij de cloud om: standaardisatie! Want alleen met standaardisatie is het mogelijk om applicaties zowel in het eigen datacenter te kunnen laten functioneren als in het datacenter van een ander. En die ander kan een serviceprovider zijn, een internetprovider of de zo geheten public cloud, een cloud die – zoals het woord public zegt – ‘openbaar’ is.

Datacenterfunctionaliteit als dienst
Ook VMware is druk bezig de meer dan 500.000 klanten, die samen meer dan 240 miljoen VM’s hebben draaien, te voorzien van externe cloud-ondersteuning. Zoals ik wel vaker zeg over hybride clouds, in parodie op een bekende reclameboodschap: het is een beetje van jezelf en een beetje van Maggi. Of in dit geval, een beetje cloud van je eigen datacenter en een beetje cloud van derden. En het is begrijpelijk dat VMware als marktleider op het gebied van private cloud-oplossingen, ook deze externe nutsvoorziening moet bieden. De klanten vragen het – Nee! – dwingen zelfs om datacenterfunctionaliteit ook als een dienst te kunnen afnemen.

Dus als infrastructuurleverancier kun je niet anders dan die gebiedende markt gedwee te volgen en we rollen razendsnel vCloud Air uit om aan deze behoefte te voldoen. En dat gaat allang niet meer alleen on infrastructuurdiensten. Applicaties krijgen eveneens een andere rol en betekenis in de cloud. Ook applicaties moeten die hybride omgevingen kunnen ondersteunen; in het eigen datacenter maar ook mobiel in de wereld van social media en externe clouds.  Het derde platform zoals dat wel genoemd wordt. En dat vraagt aanpassing van het denken in applicaties en het ontwerpen, testen en operationeel maken daarvan.

Vers
We zijn in een periode terechtgekomen waarin applicaties niet langer eens per jaar worden ge-upgrade. Als gebruikers willen we direct de nieuwste functionaliteit ter beschikking hebben. Een app moet vers zijn, net zoals vis. En bugs dienen direct te worden opgelost. Op de achtergrond: we willen die upgrades niet eens meer merken. Elke week, elke dag wellicht wel elk uur. En dat stelt totaal andere eisen aan het ontwikkel- en productieproces van applicaties.

Automatisering is de basis van dit nieuwe proces dat we ook wel ‘Continuous Delivery’ noemen. Het continu kunnen leveren van functionaliteit en upgrades daarvan. Dit vraagt vanzelfsprekend ook automatisch testen, het liefst op grote, levensechte omgevingen. En het makkelijk kunnen gebruiken van allerhande automatiseringsgereedschappen tijdens dat proces. En juist hier biedt de cloud vele voordelen. Zeker een externe cloud die heel snel kan schalen en snel grootse testomgevingen kan opbouwen.

Stroomversnelling
Applicatie-ontwikkeling is de laatste jaren in een stroomversnelling komen. Applicaties die uiteindelijk in de eigen privé cloud moeten draaien, gaan we buiten het bedrijf in een grote externe cloud ontwerpen, testen en automatisch uitleveren. En niet alleen in de eigen privé cloud, maar natuurlijk in elke cloud-omgeving waar we van die functionaliteit gebruik willen maken. De cloud als nutsvoorziening biedt hier de grootste toegevoegde waarde.

Los daarvan speelt natuurlijk het aspect van data. Informatie is strategisch en kan gevoelige informatie bevatte. Daarom willen we niet alle data buiten onze privé-omgeving plaatsen. Data bepaalt steeds vaker of we een applicatie binnen of buiten willen of mógen laten draaien. Immers, voor échte cloud-applicaties maakt het niet meer uit waar ze draaien. Maar voor de data des te meer. Het is dus begrijpelijk dat er steeds meer lokale cloud-services komen, omdat áls men data al wil toevertrouwen aan een gecertificeerde cloud leverancier, men die data wel onder de wet en jurisprudentie van het eigen land wil laten landen. Immers alleen dan weet men zeker onder welk recht en verplichtingen het data-eigenaarschap valt.

Software Defined Data Center
Hier op VMworld wordt gesproken over het Software Defined Data Center, een datacenter dat gebruikmaakt van eenvoudige hardware voor computing, networking en storage en in de virtuele softwarelaag daarboven álle services kan bieden aan de applicaties. Een geautomatiseerd cloud-platform. Daarnaast wordt gesproken over de hybride cloud. Hoe organiseer je dat je applicaties en data op gestructureerde wijze op meer dan één cloudplatform draaien. Met garanties wat betreft continuïteit, data-integriteit, beschikbaarheid en veiligheid?

Tenslotte spreken we hier in Barcelona over de nieuwe wereld van applicatie-ontwikkeling. Applicaties die we steeds vaker met Open Source-gereedschappen maken, zoals gebundeld in Cloud Foundry van Pivotal. En apps die steeds vaker zelf Open Source zijn en dus niet meer onder licentie hoeven te draaien. Die vrijelijk bruikbaar en uitwisselbaar zijn en slechts goed gedefinieerde support en onderhoud vragen. Zonder vendor-lock-in. Een heel andere wijze waarop gebruikers applicaties kunnen aanschaffen die ze nodig hebben voor hun werk of eigen activiteiten. Continu geleverd en altijd up–to-date. Snel, goedkoop en flexibel. Virtualisatie verandert de wereld, niet alleen van de infrastructuur, maar ook van het applicatielandschap daarop. Voor altijd.

Hans Timmerman, cto EMC Nederland

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!