Redactie - 15 oktober 2014

Het einde van de traditionele storage array?

De toekomst is dichterbij dan je denkt

Het storagelandschap verandert, haast per dag, met nieuwe ontwikkelingen zoals integratie met hypervisors, backup software, storagevirtualisatie en meer. Het is niet alleen de functionaliteit die wijzigt, ook de architectuur van het datacenter is aan verandering onderhevig. Waar vroeger ‘best of breed’ de norm was staan nu converged, hyperconverged en software defined centraal.

Een opmerking die wij veel van klanten krijgen is dat ze door de bomen het bos niet meer zien en zich afvragen wat te doen als het tijd is voor de technology refresh in de eigen omgeving.

Als we terug kijken naar het verleden herkennen we meer momenten waarop alles leek te veranderen. In 1987 zorgde de komst van FC en de inzet van open systems niet voor een vervanging van Direct Attached Storage (DAS), maar voor een extra dimensie in het landschap, het Storage Area Network (SAN) was geboren. Rond het jaar 2000 zorgde de komst van VMware als mainstream technologie dat er ook in de mid-range centrale storage nodig was. Zowel DAS, high-end arrays en de mid-range array hebben nog steeds een plaats in infrastructuur. Dat zal ook niet snel veranderen. Samengevat betekent dat het volgende:

  • Elke 10 tot 15 jaar zien we significante veranderingen
  • Komst van nieuwe technologie maakt oude technologie niet overbodig, oplossingen verschuiven maar worden niet vervangen

Feit blijft wel dat, zeker voor de mid-range, dat storage kampt met een drietal issues:

  • Te hoge kosten, vergeleken met de rest van de infrastructuur
  • Te hoge complexiteit, zeker voor kleinere omgevingen met minder beheerders
  • Te weinig performance op basis van traditionele disken

Trends van het moment

De trends van dit moment zijn te verdelen in twee categorieën, te weten:

  • De inzet van nieuwe media, met name NAND flash
  • Verandering van architectuur, compute en storage komen dichter bij elkaar

We zien dan ook vele startups die zich in deze gebieden bezig houden met een oplossing. De grote merken hebben even afgewacht maar zijn nu druk bezig met of overname van startups of ontwikkeling van eigen technologie binnen deze gebieden.

De mainstream storagevendoren hebben ondertussen allemaal een flashstrategie waarbij hybride en all flashoplossingen onderdeel van het portfolio uitmaken. Gecombineerd met de meer volwassen datamanagement features van deze vendoren gaan deze stevig de concurrentie aan met de (nog niet gekochte) startups. Dit jaar wordt een zwaar jaar voor de die laatste groep.

Veel interessanter wellicht is de converged markt. De grote vendoren hebben allemaal een strategie rondom de stack gedachte waar bewust gekozen componenten gezamenlijk een datacenter vormen, al dan niet voor een specifieke workload. Maar hyperconverged ligt op de loer, startups als Simplivity en Nutanix doen het erg goed als je de omzetcijfers mag geloven. Cisco en Dell, die beide een beperkte legacy storage lijn hebben springen hierop in door de samenwerking op te zoeken met deze partijen. Nu VMware met EVO:RAIL deze denkrichting ook lijkt te ondersteunen, heeft deze oplossingsrichting flink aan geloofwaardigheid gewonnen bij het grote publiek.

Het blijft spannend in het storagelandschap, Flash is nu geadopteerd en ik verwacht dat hyperconverged als new kid on the block zich ook een permanent plaatsje gaat verwerven.

Kom naar Storage Expo 2014

Tijdens de Storage Expo geef ik dagelijks van 11.00-11.30 uur een presentatie waarin ik uitgebreider op dit onderwerp zal in gaan. Meer informatie over de Storage Expo is terug te vinden via de PQR-website

Marcel Kleine 
Sales Consultant  
www.PQR.com
info@pqr.nl
@PQRnl

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!