Redactie - 15 oktober 2014

Dell introduceert platform en starterspakketten voor Network Functions Virtualization

Dell lanceert zijn portfolio voor Network Functions Virtualization (NFV) inclusief starterspakketten. Deze oplossingen omvatten systemen en software van Dell in combinatie met software van open ecosysteem partners en open source distributies. Zij stellen carriers in staat om snel aan de slag te gaan met het testen en gebruiken van NFV.

Dell zegt met de NFV-oplossingen telecommunicatie serviceproviders helpen om de koststructuren van hun bestaande dienstverlening te verbeteren. Bovendien moeten de oplossingen hen helpen om nieuwe diensten sneller en eenvoudiger te implementeren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de virtualisatie van de infrastructuur voor telecommunicatie- en mobiele diensten. Dell gebruikt hiervoor een combinatie van industriestandaard server- en netwerkplatformen met commercieel beschikbare software die op verschillende lagen van het netwerk ingezet kan worden, zowel op de infrastructuur- en managementlaag als op de orchestration- en service-laag.

Dell NFV platform biedt keuzevrijheid en flexibiliteit

Dell's nieuw NFV-platform bevat de nieuwste server-, storage-, netwerk- en softwaretechnologieën van Dell in combinatie met software van open ecosysteem partners. Op deze manier worden volledig geïntegreerde en gevirtualiseerde infrastructuren gevormd om virtuele netwerk functies (VNFs) uit te voeren. Het platform bevat daarnaast software en open interfaces voor Management and Orchestration (MANO) om eenvoudige bediening en gemakkelijke integratie mogelijk te maken. Het kan worden gedimensioneerd en uitgerust voor vrijwel alle toepassingen op elke schaal in een carrieromgeving.

Dells nieuwe NFV-platform biedt verschillende voordelen aan klanten, OEM-partners en systeemintegratoren zoals open standaarden. Het nieuwe Dell NFV-platform is gebaseerd op Dell PowerEdge-servers met de laatste Intel Xeon E5-2600v3 processors die gecombineerd zijn met open networking platforms en open interfaces die maximale interoperabiliteit, controle en investeringszekerheid garanderen. NFV-oplossingen worden steeds vaker geïmplementeerd op industriestandaard servers en het Dell NFV-platform biedt een goede basis voor Proofs of Concept (PoC). Deze profiteren van Intel server-technologie voor netwerkinfrastructuren. et Dell NFV-platform kan makkelijk worden geschaald (‘up’, ‘down’ of ‘out’) om aan te passen aan verschillende ontwerpdoeleinden, servicemogelijkheden en omgevingsomstandigheden van kleine, onbemande Points of Presences (POPs) tot centrale kantooromgevingen en hyperscale datacenters. Dit omvat ook opties voor Network Equipment-Building System (NEBS)-platforms, Fresh Air systemen, en modulaire container-oplossingen.

Het Dell NFV-platform heeft als doel om een uitgebreide keuze aan software stacks te bieden om Dells infrastructuur- en management-software aan te vullen. Met deze aankondiging bouwt Dell zijn samenwerking met Red Hat uit om samen NFV- en SDN-oplossingen op basis van OpenStack voor de telecommunicatiebranche te ontwikkelen.

Dell investeert om een open partner ecosysteem te bevorderen en verwelkomt deelname en bijdragen voor alle onderdelen en functies. Hieronder vallen partnerships om het Dell NFV-platform zelf te vormen, een compleet aanbod aan MANO-functies mogelijk te maken, ondersteuning te bieden voor verschillende Linux en OpenStack distributies om het Dell NFV-platform aan te passen voor VNF-implementaties. Hieronder vallen onder meer Upuntu, Ubuntu OpenStack en Wind River, en ondersteuning te bieden voor een uitgebreide keuze aan VNFs.

Open source en open standaarden

De combinatie van open source technologieën met open standaarden is het centrale kenmerk van de architectuur van het Dell NFV-platform. Door samen te werken met partijen zoals Intel met zijn Open Network Platform referentie-architectuur, open source en open standaard initiatieven, geeft Dell ontwikkelaars en eindgebruikers directe toegang tot een technologische basis voor snelle innovatie en maatwerk, aldus Dell.

In het kader van zijn NFV-netwerk heeft Dell de volgende bijdragen geleverd aan open source- en open standaarden-initiatieven: Intel Xeon processor-gebaseerde servers met bijdragen aan het Open Compute Project (OCP); Dell heeft zijn OpenDaylight lidmaatschap geupgraded naar het hoogste niveau, Platinum Industriestandaard storage platforms en protocollen waaronder ondersteuning voor de open source CEPH en Swift implementaties; Samenwerking met Red Hat bij open source projecten om een naadloze installatie en configuratie van hardware en software mogelijk te maken, inclusief Dell Cloud manager en Red Hat CloudForms voor orchestration van de infrastructuur; Dell en Red Hat gaan NFV-testapparatuur beschikbaar maken om hun gemeenschappelijk aanbod in hun labs te laten zien; Platformondersteuning voor Metal as a Service (MAAS) open source software en ManageIQ, met JUJU open source orchestration als optioneel element; Open, standaard-gebaseerde netwerkapparatuur die open networking, industriestandaard management inferfaces (REST, SNMP), yang modellen en de OpenDaylight open source SDN controller ondersteunen; Oprichtend lid (platinum level) van het Open Platform NFV Project (OPNFV) van de Linux Foundation dat open source referentie implementaties mogelijk maakt.

Dell NFV starterspakketten beschikbaar voor early adopters

Carriers kunnen de NFV-oplossingen van Dell uiteindelijk in vele verschillende vormen gebruiken. Om te beginnen maakt Dell starterspakketten beschikbaar voor PoC en tests door early adopters. De starterspakketten zijn kleinschalige versies van het Dell NFV-platform, die snel kunnen worden ingezet voor ontwikkeling en PoC. Twee verschillende starterspakketconfiguraties zijn nu beschikbaar. De ene is gebaseerd op de nieuwe PowerEdge R630 1RU servers en de andere is gebaseerd op de Dell M1000e blade chassis en de nieuwe M630 blades.

Beide pakketten bevatten ook: Het Dell S6000 10/40GbE Open Networking platform voor layer 2 en layer 3 netwerken, plus OpenFlow; Dells OpenDaylight-conforme Active Fabric Controller en Dells Active Fabric Manager; Dell Foglight en Dell OpenManage Network Manager; Een keuze aan Linux als OpenStack distributies; Opties voor data plane acceleratie en/of service chaining.

De starterspakketten bevatten stuklijsten voor de benodigde apparatuur, geteste referentieontwerpen en -configuraties, en productondersteuning. Dit alles biedt eindgebruikers, ontwikkelaars en partners een betaalbare en uitbreidbare omgeving om NFV-gebaseerde dienstverlening te evalueren.

“NFV markeert een ingrijpende technologische verschuiving en een grote kans voor telecommunicatie providers. In het verleden moesten zij voor hun dienstverlening beroep doen op complexe arrangementen van specifieke appliances die in hoge mate zowel merkgebonden als complex waren. Op dit moment kunnen alle technologische opties erg overweldigend zijn. Dell wil dit vereenvoudigen”, zegt Marius Haas (foto), Chief Commercial Officer en President van Dell Enterprise Solutions. “Ons doel is om een open, flexibel en praktisch NFV-platform te bieden waarbij onze technologie en ons partner ecosysteem gecombineerd worden om service providers te helpen om de creatie en levering van hun diensten te stroomlijnen.”

Beschikbaarheid

Het Dell NFV-platform en de starterspakketten komen aan het eind van 2014 beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!