Witold Kepinski - 15 oktober 2014

'Juiste aanpak IT-projecten is al jaren bekend, maar wordt nauwelijks ingezet'

Een goede uitvoering van IT-projecten binnen budget en op tijd kan wel, dat is de mening en ervaring van de Nederlandse outsourcingpartner Schuberg Philis. Terwijl vandaag de parlementaire Tijdelijke Commissie ICT haar rapport presenteert over falende IT- overheidsprojecten, is de oplossing binnen handbereik. Kleine teams van experts met beslissingsbevoegdheid, die het hele traject doorlopen én een vooraf afgesproken vaste prijs voorkomen falende IT-projecten.

Schuberg Philis gaat hiermee de strijd aan met de algemene beeldvorming dat grote IT-projecten steevast uit de hand lopen qua kosten en qua tijd. Pim Berger, directeur Schuberg Philis: “De onvrede over falende IT-projecten bij de overheid, maatschappelijke organisaties en bij bedrijven is groot. Onze sector draagt hier zelf aan bij door te concurreren op prijs, in plaats van kennis. Als expertise ontbreekt, ontstaat vanzelf complexiteit. Doordat projecten doorlopend mislukken, voelen opdrachtgevers de behoefte om meer te controleren en dwingend voor te schrijven wat er moet gebeuren.”

De inzet van experts met bevoegdheid en betrokkenheid vormt de sleutel tot het succesvol realiseren van complexe IT-projecten. Deze conclusie wordt onderschreven door nieuw onderzoek van professor Dean Kashiwagi van Arizona State University*. De gezaghebbende wetenschapper stelt dat de succeskans van complexe IT-projecten ingrijpend stijgt als aansturing, regie en controle vanuit de opdrachtgever tot een minimum worden teruggebracht en experts de ruimte krijgen om hun kennis en kunde optimaal in te zetten. Transparantie in de communicatie tussen opdrachtgever en de uitvoerder is cruciaal, zodat risico’s tijdig worden onderkend en aangepakt. Experts zijn in staat om complexiteit al bij aanvang te vertalen naar relevante data. Daardoor zijn de meeste overschrijdingen al van tevoren te verwachten. Deze ‘Best Value’ manier van werken is al sinds 1991 door professor Kashiwagi in kaart gebracht en veelvuldig onderzocht.

Ook Schuberg Philis pleit voor de zogeheten Best Value aanpak, in combinatie met een vaste prijs. Hierdoor hebben opdrachtgevers de garantie dat er geen financiële ongelukken gebeuren. De afgelopen tien jaar heeft Schuberg Philis 991 ICT-projecten afgerond, bijna zonder uitzondering op tijd en binnen budget. Klanten waarderen de kwaliteit van de dienstverlening steevast als hoogste in de markt (2013 en 2014: 8,9**).

“Het kan dus wel,” aldus Pim Berger, "en die schat aan kennis zetten we graag in binnen de overheid. Het moet echt anders in de IT-branche. Automatisering hoort een belangrijke versneller te zijn van innovatie en niet de rem, zoals nu te vaak het geval is. Als projecten keer op keer slagen, ontstaat er weer ruimte en durf om over de toekomst na te denken, in plaats van brandjes te blussen in het heden.”

* Next generation Agile – Best Value in IT, Presentatie onderzoeksuitkomsten door Dean Kashiwagi op 29 september tijdens IPMA World Congress in Rotterdam
** Giarte Outsourcing Performance Index, 9 oktober 2014

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!