Redactie - 28 oktober 2014

Niets doen, is geen optie voor datacenters

Veel problemen lossen zichzelf op. Die uitspraak mag in veel gevallen kloppen. Maar het klopt het zeker niet als het om de energiekosten van het datacenter gaat. Een van de belangrijkste kostenposten van een computerruimte wordt gevormd door de energie die nodig is voor het koelen van de IT-apparatuur. Waar veel commerciële datacenters er steeds beter in slagen om het energieverbruik omlaag te brengen en dus kosten te besparen, zien we die trend nog niet bij zogeheten enterprise datacenters. Maar waarom eigenlijk niet? Want besparen op energiekosten is heel eenvoudig.

Weinig kennis

De reden dat de interne computerruimtes van veel bedrijven en overheidsorganisaties nog bovenmatig veel energie verbruiken, is volgens Van Broekhoven vooral gelegen in het feit dat er relatief weinig kennis aanwezig is van de fysieke infrastructuur. De medewerkers zijn veelal IT-specialisten die weinig ervaring hebben met onderwerpen als power en koeling.

Hierdoor houdt men vaak vast aan verouderde uitgangspunten. Een goed voorbeeld is de temperatuur in een computerzaal. Deze is vaak veel lager dan de IT-apparatuur nodig heeft. Veel IT-fabrikanten hebben de afgelopen jaren het ontwerp van hun apparatuur dusdanig aangepast dat koelen naar 18 of 20 graden helemaal niet meer nodig is. Het is volstrekt verantwoord om de temperatuur op bijvoorbeeld 28 graden te houden.

Dit levert een enorme kostenbesparing op. Airco’s hoeven immers veel minder hard te werken en in veel gevallen kan men zelfs toe met koeling op basis van volstrekt gratis buitenlucht. Onderzoeken van onder andere The Green Grid en Ashrae hebben bovendien overtuigend aangetoond dat hogere temperaturen op de computervloer geen enkel gevaar voor de IT-apparatuur inhoudt.

Meten met DCIM

IT-managers zijn echter rationele mensen. Zij werken graag op basis van feiten en cijfers. Dus hoe komen we nu aan de gegevens om een dergelijke aanpassing te rechtvaardigen? De enige juiste manier is natuurlijk: meten. De datacenter-industrie heeft inmiddels een aantal nuttige tools ontwikkeld waarmee we tal van relevante parameters in kaart kunnen brengen. Sommige tools meten slechts één of twee factoren en zijn daarmee minder interessant. Wie echter besluit moderne DCIM (datacenter infrastructure management)-software toe te passen, ontdekt al snel dat niet alleen factoren als temperaturen op zaal of het energieverbruik van airco’s en chillers kan worden gemeten. Maar dat IT-managers een relatie kunnen leggen met de prestaties van de IT-apparatuur. En dat is precies de informatie waar zij graag mee werken.

Interessante kans

Het partnerkanaal doet er verstandig aan deze discussie met hun klanten aan te gaan. Met de druk op de IT-budgetten is het verhogen van de temperatuur-op-zaal een quick win. Nadelen zijn er eigenlijk niet. Het enige dat de IT-manager moet doen, is het implementeren van een DCIM-pakket waarmee hij de prestaties van zijn computerruimte goed in kaart kan brengen. De kosten die daar mee gemoeid zijn, verdient hij echter snel terug met de drastische verlaging die hij kan realiseren op zijn energiekosten.

Peter van Broekhoven, Channel Manager ITB bij Schneider Electric

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!