Wouter Hoeffnagel - 03 november 2014

Minister Asscher: 'Werkstress moet bespreekbaar worden'

Ruim 1 op de 8 Nederlandse werknemers heeft last van stress. Een derde van het ziekteverzuim op de werkvloer wordt veroorzaakt door werkstress, waarmee stress beroepsziekte nummer 1 is. Tegelijkertijd is werkstress echter niet altijd bespreekbaar. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil hier met de campagne Check Je Werkstress Week verandering in brengen.

Bijna een miljoen mensen lopen in Nederland jaarlijks het risico een burn-out of andere werk gerelateerde psychische ziekte op te lopen. Signalen hiervan zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend. 12% van de werknemers blijkt last te hebben van een burn-out of hier tegenaan te zitten. Daarnaast blijken bij veel organisaties werknemers thuis te zitten vanwege werkstress of het niet tot nauwelijks aankunnen van de werkdruk.

Check Je Werkstress Week
Het ministerie van SZW organiseert van 3 tot en met 6 november de Check Je Werkstress Week. Tijdens deze dagen wordt er samen met ambassadeurs Leontien van Moorsel en Arko van Brakel en bedrijven als ING, De Baak, Siemens en het Amphia Ziekenhuis aandacht besteed aan werkstress. De bedrijven geven tijdens de week het goede voorbeeld. De partijen gaan in gesprek met werknemers over werkstress, organiseren bijeenkomsten over werkstress, ruilen een dag van baan om werkplezier en motivatie te verhogen en bevorderen een gezonde leefstijl door looplunches.

Verschillende thema’s rondom werkstress komen tijdens de Check Je Werkstress Week aan bod:

  • Maandag 3 november - Check Je Werkstress. Minister Asscher trapt vandaag de week af met een werkbezoek aan Tata Steel. Aansluitend spreekt de minister op een conferentie in Amsterdam met 300 werkgevers en HR professionals waar hij de Good-Practice-Award uitreikt aan een bedrijf dat voorop loopt bij de aanpak van werkstress.
  • Dinsdag 4 november - Check Je Werkplezier. Plezier op je werk houdt stress ver weg. Maar hoe houd je plezier in je werk? Dit kan bijvoorbeeld door een dag van baan te ruilen met een collega. Onder meer Arko van Brakel (directeur van De Baak) en het management van het Elkerliek Ziekenhuis doen mee aan deze ‘jobswap’.
  • Woensdag 5 november - Check Je Beweging. Sporten is gezond en houdt je brein fit. En dat helpt tegen stress. Daarom geeft Leontien van Moorsel een sportclinic, onder andere bij Accenture.
  • Donderdag 6 november - Check Elkaar. Werkstress bespreekbaar maken, hoe doe je dat? Vandaag gaan bij veel bedrijven medewerkers met elkaar in gesprek. Bijvoorbeeld bij Philips waar 200 werknemers het gesprek over stress met elkaar aan gaan.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!