Redactie - 05 november 2014

Partnerkanaal vergeet de kleine datacenters

Cloud computing, webgiganten, co-locatie, virtualisatie: het is de talk of the town in het datacenter-partnerkanaal. Grote datacenters en bijbehorende technologieën staan volop in de spotlights. Niet helemaal terecht: een belangrijk deel van alle data ligt opgesloten in kleinere, voor specifieke branches of taken ingerichte datacenters. En juist die datacenters worden vaak over het hoofd gezien. Zonde, want het partnerkanaal laten daardoor veel business liggen. Een groot deel van de actie vindt namelijk daar plaats.

Industriële automatisering is een snelgroeiende tak van sport. Individuele machines worden al tientallen jaren geautomatiseerd, maar de huidige trend is veel meer het automatiseren van hele processen. Dat kan optimalisatie en productiviteit naar een volledig nieuw plan tillen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de volledig geautomatiseerde containerterminals in de Rotterdamse haven. Deze enorme terminals verwerken de binnenkomende containers en zorgen ervoor dat deze terechtkomen bij de juiste treinen en vrachtwagens. En dan praten we over duizenden containers per etmaal, een proces dat bovendien dag en nacht doorgaat.

In dat proces zijn verrassend weinig mensenhanden betrokken. De voertuigen die de containers lossen, verzamelen en verder transporteren zijn volledig geautomatiseerd. In deze wereld is het zelfrijdende voertuig allang niet meer alleen een veelbelovend experiment van Google: het is de dagelijkse realiteit. Al die voertuigen opereren onafhankelijk van elkaar. Maar wel met een enorme coördinatie en planmatigheid. Dat vereist dat alles met elkaar verbonden is en vereist bovendien een behoorlijke rekenkracht. Het is networking op zijn best.

Niet on top of mind

Toch is het niet het soort networking dat bij de meeste IT-professionals 'on top of mind' zit. De data hoeft niet zo nodig altijd en overal toegankelijk te zijn. Toegang op afstand is hier ook geen belangrijk issue: het werk wordt immers verzet door robots op locatie. Ook de veelbesproken cloud, misschien wel hét buzzwoord van de IT-industrie, speelt in dit proces geen rol. Deze procesdata horen niet in de cloud, het gaat hier immers om een lokaal proces, binnen de grenzen van de haven.

Nu de hamvraag: betekent dit dat het datacenter dat het containerproces aanstuurt minder belangrijk is dan een colocatie-datacenter met klanten wereldwijd? Zeker niet. Ga maar na: valt het containerproces stil vanwege een netwerkstoring, dan is de economische impact enorm en bovendien wereldwijd voelbaar. Uptime is hier minstens net zo belangrijk als voor de grote co-locators.

Eigenlijk is dit nog maar één voorbeeld van een groeiende trend. Geautomatiseerde magazijnen, stadsbrede verkeerscontrolesystemen, procesinstallaties: ze zijn afhankelijk van complexe en met elkaar samenhangende datasystemen en zijn dus steeds gevoeliger voor downtime. Dat vraagt om datacenters, maar niet per se om co-locatie, de cloud, virtualisatie of andere hippe technologie die nu de datacenter-discussies domineert.

Geef het beestje een naam

Hoe noemen we deze branchespecifieke datacenters die momenteel in grote getalen opduiken? Micro-datacenters? Lokale datacenters? Data-aggregatiepunten? Hoe we ze ook noemen, ze hebben een belangrijk aandeel in de wereldwijde automatisering en verdienen meer aandacht, alle buzzwoorden ten spijt. Het is tijd dat ook het partnerkanaal dit inziet, want hier valt nog behoorlijk veel (nieuwe) business te genereren.

Sebastian Born, Business Manager Mid Market bij Schneider Electric

Video: Het containerproces is op veel grote havens volledig geautomatiseerd. Daar komen opvallend weinig mensenhanden aan te pas. De aansturing hiervan vindt plaats vanuit kleine, branchespecifieke datacenters.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!