Witold Kepinski - 05 november 2014

Ordina geeft al 600.000 euro uit voor fraude onderzoek

IT-dienstverlener Ordina zag zijn omzet in het derde kwartaal met 4,9 procent dalen naar 88,2 miljoen euro. De bruto winst steeg van 4,2 naar naar 5,3 miljoen euro.

Stépan Breedveld, CEO Ordina, over de resultaten: “Ons resultaat is duidelijk beter dan vorig jaar. Het kostenbesparingsprogramma dat eind 2013 is afgerond, heeft structureel effect. De omzet is in het derde kwartaal gedaald, met name doordat het aantal grote projecten afneemt. Gecorrigeerd voor de afbouw van de generieke Ordina Consulting Public (OCP) activiteiten is de omzet tot en met het derde kwartaal, nagenoeg stabiel. De recente berichtgeving waarin Ordina is beschuldigd van onregelmatigheden bij aanbestedingen in de periode 2005-2010, nemen wij uiterst serieus. Wij zullen transparant communiceren over de uitkomsten van het lopende interne onderzoek en de maatregelen die wij nemen. Als daar aanleiding toe is, zal aanvullend onderzoek worden geïnitieerd, ook als dat de periode voor 2004 of na 2010 betreft. Wij doen al het mogelijke opdat onze stakeholders erop kunnen vertrouwen dat onze integriteit gewaarborgd is. Wij zijn verheugd met het behalen van één van de hoogste scores in het jaarlijkse Giarte-onderzoek naar klanttevredenheid bij ICT-outsourcing (Sourcing en Beheer). Het concentreren van onze Sourcing- en Beheeractiviteiten in aparte divisies, geeft focus en resulteert in een hogere klanttevredenheid."

Zoals eerder aangekondigd wordt op dit moment nog een beperkt aantal kwesties rond mogelijk fraude bij aanbestedingen nader onderzocht. De kosten bedragen inmiddels 0,6 miljoen euro. Ordina verwacht het lopende interne onderzoek in het vierde kwartaal van 2014, of uiterlijk in het eerste kwartaal van 2015 af te kunnen ronden. Ordina zal na afronding van het interne onderzoek publiek verslag doen van de relevante bevindingen aan alle stakeholders. Gelijktijdig zal ook een toelichting worden gegeven op de maatregelen in het kader van het eerder aangekondigde integriteitsprogramma dat Ordina-breed zal worden uitgerold.

Ordina meldt: "De VEB en een aantal aandeelhouders, zowel grote (met een belang groter dan 3%) als kleine (met een belang kleiner dan 3%), hebben vragen gesteld over de gang van zaken. Daarnaast heeft één kleine particuliere aandeelhouder om compensatie gevraagd voor de verliezen die geleden zouden zijn door de koersreactie volgende op de Zembla-uitzending. Wij hebben overigens op dit moment geen andere claims ontvangen, ook niet van klanten, concurrenten of ketenpartners. Om tegemoet te komen aan de vragen die bij onze stakeholders leven, zullen wij gelijktijdig met het presenteren van de onderzoeksresultaten ook een overzicht geven van alle relevante feiten die zich in de afgelopen periode hebben voorgedaan. Over eventuele financiële gevolgen van deze kwestie voor de onderneming valt op dit moment geen uitspraak te doen."

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!