Wouter Hoeffnagel - 06 november 2014

Nederlandse arbeidsmarkt trekt verder aan

Het lijkt steeds beter te gaan met de Nederlandse arbeidsmarkt. De mobiliteit op de Nederlandse arbeidsmarkt neemt gestaag toe en het aantal vacatures stijgt. Het aantal personeelsadvertenties in de derde kwartaal van 2014 is met 7% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van Recruitmentorganisatie Robert Walters, dat elk kwartaal de vacaturevolumes vergelijkt in verschillende vakgebieden. De cijfers laten wel een verwachte dip van 9% zien in het vorige kwartaal vergeleken met Q2. Deze dip is toe te schrijven aan de rustige zomermaanden die in deze periode vallen.

Business intelligence en data management
Door het toenemende belang van business intelligence (BI) en data management is er veel vraag naar IT-professionals. Als we kijken naar volume in personeelsadvertenties is de sector voor BI en data management één van de grootste. De sector laat een stijging van 4% zien in het aantal geadverteerde IT-vacatures, waarmee deze trend zich voortzet.

Nederland exporteert daarnaast meer, wat een positief effect heeft op de arbeidsmarkt. De vraag naar specialisten op het gebied van supply chain & logistics is met 16% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal geadverteerde productie- en salesvacatures is toegenomen met respectievelijk 20% en 18% in vergelijking met 2013.

Meer vraag naar HR-medewerkers
Het aantal HR-vacatures is sterk gestegen met 40%. Robert Walters schrijft deze stijging deels toe aan het feit dat een aantal lokale kantoren in de financial services sector wordt gesloten. Bedrijven hebben daardoor HR-professionals nodig op het gebied van arbeidsmobiliteit die het personeel kunnen ondersteunen bij de overstap naar andere locaties.

Het aantal personeelsadvertenties voor secretarieel en ondersteunend personeel is in het derde kwartaal in verhouding met hetzelfde kwartaal in 2013 met 24% gestegen. De stijging voor senior management- en beleidsfuncties komt uit 7%, waaruit volgens de recruitmentorganisatie blijkt dat er op alle niveaus een toenemende vraag is.

Opwaartse trend
Rob Vermaak, Managing Director van Robert Walters Benelux: “Uit de stijging van het aantal advertenties op jaarbasis blijkt dat er over de hele linie een opwaartse trend is. De economische omstandigheden wereldwijd hebben een positief effect op de arbeidsmarkt in Nederland, terwijl technologische uitdagingen een blijvende impuls geven aan een bloeiende IT-sector.”

“Bij de meeste vacatures gaat het om vervanging, maar er is ook een gezonde markt voor nieuwe functies. Over de gehele linie is het een relatief drukke zomer geweest en vooruitblikkend op het laatste kwartaal van het jaar verwachten we dat het ondernemersvertrouwen nog verder zal toenemen”, aldus Vermaak.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!