Redactie - 06 november 2014

CIO Volvo: In 2017 rijden onze nieuwe auto's zonder bestuurder

Het is een fikse uitdaging, maar de Zweedse giganten Volvo en Ericsson zetten zich samen in voor een technologische mijlpaal. In 2017 moeten tenminste 100 auto's van Volvo zelfstandig rondrijden in het Zweedse Göteborg, het project draagt de passende naam: Drive me.

Het verder digitaliseren van auto's is een breed gedragen wens van de industrie. Primair zijn er twee focusgebieden: de verplichte eCall en het vergroten van het gebruiksgemak. Het fenomeen eCall is een EU initiatief om de veiligheid van de gebruikers te vergroten. Daarnaast is er groot belang aan in-car entertainment op basis van streaming content zoals we die kennen van Netflix en Spotify.

Om de digitalisering goed te implementeren zijn tal van partners nodig. Ericsson kan Volvo ondersteunen met zijn vehicle cloud service. Cloud services zijn van groot belang nu internet zo' n grote greep op de maatschappij heeft. Dankzij een cloud-service is het simpel mogelijk om nieuwe diensten( apps) beschikbaar te stellen. De nieuwste generatie heeft Volvo klaargestoomd voor de XC90 de SUV die medio volgend voorjaar ook in Nederland beschikbaar komt.

Volvo erkent dat het up to date houden van de systeemsoftware een flinke uitdaging is, maar gelooft in de kracht van het internet. Klas Bendrik, vice president en group CIO Volvo Cars gelooft er heilig in: met de software zal het dus wel lukken. De navigatie systemen kunnen actueel blijven en nieuwe apps worden toegevoegd. De grootste vraag zal zijn hoe de radio's zoals 3G en 4G de ontwikkeling kunnen blijven volgen. Daarop kan geen eensluidend antwoord worden gegeven.

In Zweden is Telenor de partner die de connectiviteit levert, met welke partijen in centraal Europa wordt samengewerkt kon men niet bevestigen. Zoals te verwachten was is er geen industrie breed gedragen concept. Alle autoconcerns willen vooralsnog zelf het wiel uitvinden.

Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!