Redactie - 07 november 2014

'Ga genuanceerd om met netneutraliteit'

Het is een hot topic in de telecomindustrie: netneutraliteit. Aangestoken door een zijdelingse opmerking over het in rekening brengen van what's app verkeer bij KPN, is de hele industrie nu in beweging. De inmiddels afgekondigde netneutraliteit brengt Nederland in een positie die verder gaat dan veel andere landen. Operators hebben momenteel feitelijk geen opties om IP verkeer met verschillende prioriteiten of rekenmodellen te behandelen. Dat bevordert een gelijke toegang van alle diensten op het netwerk, maar is op termijn niet houdbaar.

Inmiddels staat de netneutraliteit staat op de agenda van iedereen, niet enkel de telecomprovider. Omroepen zien grote bedreigingen in de vrije toegang van over de top spelers zoals Spotify en Netflix. Zij walsen met hun diensten over de gevestigde partijen heen. De roep om hier regulerend op te treden is dan ook groot. Omgekeerd eisen marktpartijen vrij toegang tot internet om de vrijheid van de gebruikers te garanderen. In een ideale wereld is overal toegang tot elke internetdienst met de gewenste kwaliteit. Er is ehter een belangrijk issue: de capaciteit van het netwerk is niet oneindig.

Bij de ontwikkeling van nieuwe generaties diensten (zoals remote chirurgie of zelfrijzende auto’s) en ook bij de integratie van 5G diensten maken alle diensten van dezelfde bandbreedte gebruik. Simpel consumentenverkeer zoals YouTube krijgt zonder aanpassen dezelfde prioriteit als spraak. Het netwerk is de limiet voor een dienst. Bij een slecht netwerk bestaat de dienst niet meer.

Hans Vestberg, CEO van Ericsson, liet desgevraagd weten dat we met zijn alleen heel zorgvuldig om moeten gaan met deze discussie. Een simpel ja / nee zoals nu vanuit d politiek is opgelegd is op termijn niet houdbaar, prioterisering is nodig en zal doorgevoerd moeten worden. “Een zelfrijzende auto mag toch niet gaan crashen en verkeersongelukken veroorzaken omdat YouTube downloads toegang tot het internet onmogelijk maken”. Ook spraakdiensten moeten blijven onder bijna alle omstandigheden blijven werken. Het lijkt daarmee een kwestie van tijd totdat ook in Nederland dit onderwerk veel fundamenteler besproken moet worden.

Door: Hans Steeman

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!