Wouter Hoeffnagel - 07 november 2014

Opbrengst van big data-projecten blijkt vaak tegen te vallen

Big data wordt vaak gezien als een trend die bedrijven veel geld kan opleveren. In praktijk kan dit echter tegenvallen. Het gemiddelde big data-project blijkt namelijk voor iedere geïnvesteerde dollar op dit moment slechts 55 dollarcent op te leveren.

Dit blijkt uit het Big Data Analytics Survey 2014 van Wikibon. De lage opbrengst van big data-projecten staat in sterk contrast met de succesverhalen van sommige grote bedrijven, die hun bedrijfsvoering met big data hebben weten te transformeren. IT-professionals zien de toekomst wat betreft big data echter rooskleurig in. De professionals verwachten in de komende drie tot vijf jaar de opbrengst van big data-projecten te verhogen tot 3,50 dollar per geïnvesteerde dollar.

Grote stappen nodig
Wikibon waarschuwt dat er echter flinke stappen zullen moeten worden gezet om dit doel te realiseren. Het bedrijf stelt dat het van belang is de grenzen van het succes dat met big data kan worden gerealiseerd te erkennen. Deze grenzen variëren per project en kunnen alleen in kaart worden gebracht door te kijken naar de context waarin projecten worden uitgevoerd. Daarnaast hebben IT-professionals voldoende kennis nodig van beschikbare big data-oplossingen die voor hun specifieke doeleinden interessant zijn en de big data-markt in zijn geheel.

Als aan IT-professionals en zakelijke gebruikers wordt gevraagd big data-projecten te beoordelen ontstaan totaal verschillende beelden. Het merendeel van de IT-professionals stelt dat uitgevoerde pilots van big data-projecten een succes zijn, terwijl het merendeel van de zakelijke gebruikers juist spreekt over een mislukking. Dit is volgens Wikibon te verklaren door de criteria die beide partijen hanteren voor succesvolle big data-projecten. IT-professionals zouden doorgaans tevreden zijn zodra een big data-oplossing stabiel en betrouwbaar draait, terwijl zakelijke gebruikers juist kijken naar het zakelijke voordeel dat met de verzamelde data wordt behaald.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!