Wouter Hoeffnagel - 10 november 2014

TU Delft gaat MKB’ers helpen bedrijfsmodellen te vernieuwen

De faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM) van de TU Delft maakt bekend subsidie te hebben ontvangen om onderzoek te doen naar innovatie van bedrijfsmodellen. Hiervoor wordt een innovatief ICT platform gebouwd, waarop ondernemers gemakkelijk met nieuwe bedrijfsmodellen kunnen experimenteren en ervaringen kunnen delen.

TBM onderzoekt binnen het project ‘ENVISION’ vanuit een technisch perspectief hoe de architectuur van zo’n platform er uit ziet, en van uit een bedrijfsperspectief hoe business model innovatie van kleine ondernemers versneld kan worden en hoe economische impact en innovatievermogen gemeten kan worden.

Drie miljoen kleine bedrijven bereiken
Met het project wil TBM minimaal drie miljoen kleine bedrijven in Europa laten experimenteren met nieuwe business modellen. Kleine ondernemingen vormen 2/3 van de Europese economie. De productiviteit en winstgevendheid van deze organisaties is tijdens de recente crisis echter gedaald. Door te experimenteren met nieuwe bedrijfs- en verdienmodellen, IT architecturen, samenwerkingen en dienstconcepten wil TBM het midden- en klein bedrijf helpen innovatiever te worden.

TBM onderzoekers Harry Bouwman en Mark de Reuver leggen uit: “Uiteindelijk willen wij met dit project 15% van alle Europese MKB bedrijven bereiken met praktische ideeën en inzichten over business model innovatie. Een deel van hen zal hun business model ook daadwerkelijk aanpassen, met behulp van het self-service platform wat gebouwd wordt, wat uiteindelijk leidt tot meer concurrentiekracht, wat zou kunnen leiden tot groei en meer banen. Het self-service platform biedt ondernemers tools voor het bedenken en testen van nieuwe business modellen en communities om innovatie-ideeën uit te wisselen. We brengen ons self-service platform naar ondernemers toe via de 29 belangenorganisaties die in totaal meer dan 14 miljoen MKB bedrijven vertegenwoordigen. “

Horizon2020
ENVISION is een onderzoek dat wordt mogelijk gemaakt door een Horizon2020 subsidie van de Europese Unie. Deze subsidie is onderdeel van het onderzoeksprogramma New Forms of Innovation. ENVISION wordt uitgevoerd onder leiding van Dr. Ir. Mark de Reuver, Dr. Fatemeh Nikayin en Prof Dr. Harry Bouwman, FiDiPro van TBM samen met onder andere het Nederlandse Innovalor, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Finse Turku School of Economics. Samen met 9 consortium partners en een netwerk van 29 ondernemersorganisaties, kamers van koophandel, netwerken van vrouwelijke ondernemers, MKB- en werkgeversorganisaties over heel Europa worden de resultaten van het onderzoek verspreid.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!