Wouter Hoeffnagel - 11 november 2014

‘Bedrijven zetten public cloud in voor big data’

Big data is populair, maar kost veel rekenkracht. Bedrijven zoeken daarom naar oplossingen om relatief goedkope rekenkracht in handen te krijgen. De oplossing lijkt gevonden: de cloud. De helft van de bedrijven is van plan de cloud in te zetten voor big data.

Onderzoek van Gigaom Research onder 300 senior managers van middelgrote en grote bedrijven toont aan dat ruim de helft van de bedrijven de public cloud wil inzetten om big data analyses uit te voeren. 53% geeft aan dit al te doen of hier plannen voor te hebben. Kostenbesparing is voor 49% de belangrijkste reden deze stap te nemen. 30% noemt de extra flexibiliteit die deze werkwijze met zich meebrengt het belangrijkste voordeel van de public cloud. Slechts 13% stelt niet van plan te zijn de public cloud te gebruiken.

Public cloud verkennen
“In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt beginnen veel grote bedrijven de public cloud serieus te verkennen als een platform voor big data workloads”, zegt Prat Moghe, oprichter en CEO van Cazena. “De cloud is de sleutel tot de volgende fase van big data, waar analyses on demand worden uitgevoerd en onmiddellijk toegankelijk zijn voor de belangrijkste gebruikers van deze informatie - c-level executives en beleidsmakers. De motivatie en zorgen van grote bedrijven rond de cloud begrijpen is voor alle bedrijven van vitaal belang om een roadmap te kunnen ontwikkelen voor strategische transformatie.”

Bedrijven lopen tegen verschillende zorgen aan rond de public cloud. 63% van de respondenten gaf aan dat beveiligingszorgen het grootste obstakel is voor een potentiële cloud-gebaseerde implementatie. 35% vindt het ontbreken van industrie-brede certificeringen het belangrijkste obstakel. 35% zou het liefst een SOX certificering zien, terwijl 34% kiest voor een HIPAA certificering. De complexiteit van de cloud en de impact van de cloud op bestaande processen, tools en infrastructuur baart 23% van de respondenten zorgen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!