Redactie - 15 november 2014

Nutanix blijft stevig aan de weg timmeren

Nutanix innoveert in hoog tempo en groeit als kool. Half augustus introduceerde het bedrijf zijn hyper-converged NX-8150-appliance, begin oktober kwam daar de all-flash NX-9000 bij, en deze maand maakte Dell bekend te zijn begonnen met de uitlevering van zijn door Nutanix-software aangedreven XC-series. Howard Ting, Senior Vice President Product Management en Marketing, was onlangs in Nederland om de laatste ontwikkelingen rond zijn bedrijf toe te lichten.

“Ik was hier zeven maanden geleden voor de officiële opening van het Europese hoofdkwartier van Nutanix in Hoofddorp”, vertelt Ting, “maar het lijkt wel alsof er sindsdien alweer een jaar is verstreken...” De klok schijnt voor Nutanix anders te tikken; alles gebeurt veel sneller, veel eerder dan iedereen voor mogelijk houdt. Het bedrijf vierde in september zijn eerste lustrum en is druk bezig met de voorbereiding van een beursgang, die tussen nu en twaalf maanden wordt verwacht. “Gestart in 2009, brengen we sinds 2011 producten op de markt, die we nu in meer dan vijftig landen verkopen”, vervolgt Ting. “Als je de groeicijfers bekijkt, dan zijn wij het snelst groeiende infrastructuurbedrijf van de afgelopen twintig jaar. We hebben nu al tegen de achthonderd medewerkers en nemen per kwartaal zo’n honderd nieuwe mensen aan.”

Nutanix heeft rond de duizend klanten op dit moment. Dat zijn vooral grote en middelgrote ondernemingen. De markt die het bedient, is enorm; het is binnen enterprise IT een van de grootste marktsegmenten, met een door IDC geschatte jaarlijkse omzet van 50 miljard dollar. Het betreft servers en storage waarop gevirtualiseerde workloads draaien. “We brengen de eenvoud terug in het datacenter”, zegt Ting. “We zien dat bedrijfsdatacenters sterk verstoord worden door de opkomst van public cloud. Public cloud zorgt voor een alternatief voor business-units, waarmee ze hun eigen IT-afdeling buiten spel kunnen zetten. De bedrijfs IT-infrastructuur is vaak te langzaam, te duur en niet flexibel genoeg. Daarom gaat het management steeds vaker rechtstreeks naar Amazon, Azure of een andere leverancier van publieke cloudservices. Willen bedrijfsdatacenters nog een toekomst hebben, dan moet hun infrastructuur een stuk eenvoudiger worden ingericht. Dat is het kernprobleem waarop wij ons richten.”

Datacenters veranderen

Er gebeurt veel in de bedrijfsdatacenters, niet alleen technisch maar ook economisch gerelateerd. Technisch gezien zie je op alle terreinen de virtualisatie oprukken en qua opslag vindt er een flinke verschuiving plaats van spindle’s naar flash. Daarnaast wordt in snel tempo het hybride cloudmodel geadopteerd. Public cloud is een gevestigde technologie, maar niet geschikt voor alle omstandigheden. De toekomst van cloudcomputing is daarom hybride: een mix van private en public cloud. Bedrijfseconomisch bekeken ligt de tijd achter ons dat we alles nauwkeurig konden plannen op IT-gebied. Het is een discipline die steeds vaker faalt. Planningen van vier of vijf jaar vooruit, gebaseerd op de aanschaf van ‘big iron’, worden dan ook zelden nog gemaakt. Bedrijven kopen het liefst wat ze vandaag nodig hebben, waarbij ze stapsgewijs willen kunnen uitbreiden, net zoals ze dat gewend zijn in de public cloud te doen. “Kijk je naar de vereiste competenties, dan zie je een convergentie van specialismen optreden. Overal wordt gevirtualiseerd, of het nu gaat om het netwerk, de opslag of de rekencapaciteit. Die zaken kunnen niet meer los van elkaar worden gezien en het vereist de nodige combinatie van competenties om greep te houden op de moderne IT-omgevingen.”

Nutanix’ bouwstenen

Wat nu nodig is, stelt Ting, is een extra laag gesitueerd bovenop de virtualisatielaag. Dat is wat Nutanix maakt. Het is intelligente software, die ook geschikt is voor koppelingen met de public cloud, zodat VM’s vrijelijk heen en weer kunnen worden geschoven tussen publieke en private omgevingen.
“Nutanix bouwt infrastructuur met echte cloud-potentie. On-premises infrastructuren hebben veel moois opgeleverd. Een belangrijk voordeel is bijvoorbeeld de controle over je data. De public cloud heeft daarnaast ook duidelijk zijn pluspunten: eenvoud, flexibiliteit en schaalbaarheid. Nutanix wil de voordelen van beide combineren door het bouwen van web-scale infrastructuren. Deze technologie werd voor het eerst ontwikkeld bij de grote internetspelers, zoals Google, Facebook en YaHoo. Die bouwden al die Big Data-technologieën, zoals MapReduce, en NoSQL. Wat wij in essentie doen, is dit soort technologie samenbrengen in een ook voor gewone bedrijven geschikt formaat – van een klein advocatenkantoor tot aan een grote, wereldwijd opererende bank.”

Nutanix wil een infrastructuurplatform bouwen dat iedere applicatie kan draaien en elke hypervisor en publieke cloud ondersteunt. Storage- en rekencapaciteit komen in dat scenario weer bij elkaar in zogeheten ‘converged’ of ‘hyper-converged’ architecturen. Het fundament van de Nutanix-technologie wordt gevormd door het ‘Nutanix Virtual Computing Platform’ voor de levering van ‘enterprise grade’ reken- en opslagcapaciteit. De basisbouwstenen zijn commodity x86-servers met daarop een standaard hypervisor, zoals ESXi, Hyper-V of KVM, en het Nutanix Operating System (NOS).

Producten
Bij de ontwikkeling en samenstelling van zijn productportfolio kijkt Nutanix hoofdzakelijk naar twee dimensies. Ten eerste, wat is de ratio tussen compute en storage in de workloads, en ten tweede, hoeveel flash heb je nodig in het platform. “Dat zijn de twee dimensies waarop we de omgevingen waarop we onze oplossingen afstemmen, beoordelen. Er zijn qua type verwerking een drietal belangrijke categorieën: rekenintensieve omgevingen, zoals bijvoorbeeld VDI, storage-intensieve taken, zoals file-services, en ten derde high-performance omgevingen, zoals transactionele databases. Tot nu toe hebben we ons vooral toegelegd op de rekenintensieve en, voor een kleiner deel, de storage-intensieve omgevingen. We willen ons nu ook meer gaan richten op de high-performance sector.”

Half augustus heeft Nutanix daarvoor de NX-8150 gelanceerd. Het is Nutanix’ eerste 1-node 2u-appliance. “Onze andere platformen tellen óf twee óf vier nodes in 2u-uitvoering. Met één node kunnen we er veel meer storagecapaciteit in onderbrengen en ook de configuratiegraad sterk verhogen. Er zijn zo’n twintig à dertig varianten van de NX-8150 mogelijk, afgestemd op specifieke omgevingen en workloads.”
Begin oktober lanceerde Nutanix zijn All-Flash NX-9000-appliance. Het is het eerste volledige flash-product van het bedrijf. De NX-9000-oplossing is helemaal toegesneden op de 5 à 10 procent van de workloads die maximale IOPS, de laagste latency, en een maximale hoeveelheid flash-geheugen vereisen. In dat model kan nu tot 20 terabyte ruwe flash-capaciteit worden ondergebracht.

Door: Dick Schievels

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!