Wouter Hoeffnagel - 13 november 2014

Brainport en Zuidvleugel krijgen vijf Smart Industry FieldLabs

Brainport (Eindhoven) en Zuidvleugel (Zuid-Holland) vormen dankzij de komst van vijf zogenoemde FieldLabs belangrijke knooppunten van de Smart Industry in Nederland. Beide regio's willen zich op de allernieuwste ICT-ontwikkelingen gaan storten om te komen tot een meer efficiënte, flexibele en kwalitatieve wijze van produceren. Smart Industry, met bekende voorbeelden als robotica, 3D printen en sensortechnologie, levert niet alleen extra banen op, maar zal ook veel beroepen ingrijpend veranderen.

Dit blijkt uit de Actieagenda die minister Kamp van Economische Zaken ontving uit handen van Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van het Team Smart Industry. De Actieagenda heeft als doel te komen tot een nog sterkere Nederlandse industrie die groeit en voor banen zorgt.

Industriële revolutie
De razendsnelle ontwikkeling van robotica, sensortechnologie en 3D printen wordt ook wel gezien als de vierde industriële revolutie. Smart Industry biedt het Nederlandse bedrijfsleven de kans concurrerend te blijven in de wereldmarkt. Bij Smart Industry draait het om productie te optimaliseren met behulp van ICT. Denk hierbij aan slimmere machines en robots die onderling communiceren, zelf fouten opsporen en fouten herstellen.

In zogenoemde Fieldlabs gaan bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry-oplossingen verder ontwikkelen, testen en implementeren. In de Actie-agenda worden tien voorbeelden van Fieldlabs gepresenteerd. Met drie Fieldlabs in Brainport en twee in Zuidvleugel wordt de vooraanstaande positie van deze regio’s erkend. Zij gaan zich binnen de Fieldlabs richten op de thema’s Designing Ultra Personalised Products and services (UPPS), multi-materiaal 3D printen, Smart Food, Flexible Manufacturing, De digitale Fabriek: smart networked hightech supply chain.

Laagdrempelig onderzoek
De FieldLabs maken het mogelijk om laagdrempelig onderzoek met lage kosten en weinig eigen risico uit te voeren naar de effecten van innovaties die uit Smart Industry voortkomen. Zo kan een bedrijf nieuwe technologieën testen zonder zelf dure machines aan te hoeven schaffen. Verder wordt vanuit de Fieldlabs een structurele samenwerking gezocht met kennisinstellingen, vakgroepen aan universiteiten en onderwijsinstellingen. Het moet zorgen voor een doorbraak op vraagstukken die voor de Nederlandse industrie urgent zijn.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!