Europese markt voor Infrastructure-as-a-Service voor het eerst groter dan traditionele hosting
13-11-2014 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europese markt voor Infrastructure-as-a-Service voor het eerst groter dan traditionele hosting

Steeds meer grote Europese organisaties stappen over op de cloud. De vraag naar clouddiensten is dit jaar voor het eerst groter dan de vraag naar traditionele hostingdiensten.

Dit blijkt uit onderzoek van Interxion onder 400 zakelijke en IT-beslissers in de cloud- en hostingmarkt. Waar vorig jaar 36% van de respondenten een sterk toenemende vraag naar IaaS constateerde, is dat dit jaar 43%. In lijn hiermee beschouwt slechts 23% van de respondenten de vraag naar traditionele hostingdiensten als de belangrijkste voor hun bedrijf. Dit percentage lag een jaar geleden nog op 56%.

Concurrentie neemt toe
De concurrentie tussen wereldwijde cloud-platforms en zowel de regionale als lokale Europese dienstverleners neemt toe. Vorig jaar gaf slechts 13% van de respondenten aan internationaal opererende cloud-dienstverleners als hun belangrijkste concurrent te beschouwen. Dit percentage is dit jaar bijna verdriedubbeld tot 37%.

Nu internationale dienstverleners steeds meer platformen in Europa gaan exploiteren, ontwikkelen lokale dienstverleners strategieën om zich van hen te kunnen onderscheiden. De focus op klantenservice wordt door de grote meerderheid van de respondenten (86%) gezien als de belangrijkste factor waarmee ze de concurrentie het hoofd kunnen bieden en het verschil kunnen maken.

‘De markt is sterk in beweging’
“Als we de onderzoeksresultaten vergelijken met die van vorig jaar, dan is het duidelijk dat de markt sterk in beweging is. Als gevolg van het feit dat steeds meer bedrijven hun workloads naar de cloud overbrengen, verschuiven Europese dienstverleners hun aanbod van traditionele hosting naar cloud-diensten”, zegt Jelle Frank van der Zwet, Directeur Business Development & Marketing van Interxion voor het cloud-segment. “De concurrentie intensiveert nu zowel lokale aanbieders als wereldwijde aanbieders in dezelfde markt actief zijn. Om relevant te blijven, leggen lokale aanbieders de nadruk op klantenservice en diversificatie van hun portfolio in plaats van een directe concurrentiestrijd aan te gaan met de wereldwijde dienstverleners. Dit zal hen helpen om blijvend succes te kunnen boeken.”

Dienstverleners blijken bij voorkeur te beschikken over eigen IT-infrastructuur en zijn hiermee de uitzondering op de regel. 76% van de respondenten die werkzaam zijn bij IT-dienstverleners bezit en beheert eigen IT-infrastructuur en hardware als servers, routers en switches in een eigen of extern datacenter. 35% gebruikt een eigen datacenters als primaire omgeving, terwijl 38% gebruik maakt van een datacenter van een onafhankelijke datacenterleverancier. 27% gebruikt cloud-infrastructuur als primaire omgeving.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters