Wouter Hoeffnagel - 17 november 2014

Een kijk in de keuken van een cybercrimegroepering

Identiteitsdiefstal komt met grote regelmaat voor. Ook voor bedrijven kan dit flinke problemen opleveren. Denk bijvoorbeeld eens aan een cybercrimineel die met succes de identiteit van een medewerker weet aan te nemen en hierdoor toegang weet te verkrijgen tot het bedrijfsnetwerk. Allerlei georganiseerde misdaadgroeperingen houden zich bezig met online identiteitsdiefstal. De arrestatie van een lid van één van deze groeperingen geeft een interessante kijk in de keuken bij zo’n organisatie.

De U.S. Immigration and Customs Enforcement’s (ICE) Homeland Security Investigations (HSI) kwam in samenwerking met de Amerikaanse Secret Service in actie tijdens de grootschalige actie ‘Operation Open Market’. De actie was gericht tegen de online georganiseerde misdaadgroep Carder.su, die zich bezig zou houden met onder andere identiteitsdiefstal, diefstal van creditcards, witwassen en drugshandel. Tijdens de actie werden 55 mensen aangeklaagd.

Kilobit
Deze week stond Kilobit, de online naam van één van de cybercriminelen die tijdens de actie werd aangeklaagd, voor de rechter. De man is veroordeeld tot 115 dagen celstraf en moet daarnaast een schadevergoeding van 50,8 miljoen dollar betalen. De veroordeelde liep tegen de lamp toen hij een vervalst rijbewijs probeerde aan te schaffen van een undercover agent. Tegen deze agent bekende Kilobit valse identiteiten te verkopen via ‘ShadowCrew’, een ondergrondse marktplaats die inmiddels is opgerold.

Kilobit zei in de rechtszaal dat Carder.su professioneel te werk gaat. De groep zou identiteit te allen tijde willen afschermen om uit handen te blijven van opsporingsinstanties en concurrerende groeperingen. De groep communiceerde daarom alleen via beveiligde tools, om hun anonimiteit te bewaken. Denk hierbij aan versleutelde e-mailberichten, virtual private networks (VPN’s) en versleutelde chatkamers. Nieuwe leden werden niet zo maar toegelaten in de groep. Een potentieel lid moest tenminste door twee bestaande leden worden aanbevolen om kans te maken op lidmaatschappij.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!