Wouter Hoeffnagel - 19 november 2014

Videosamenwerking toepassen in de zorg

Samenwerken via video is in nagenoeg iedere sector zeer efficiënt. Werknemers hoeven niet te reizen om samen te kunnen werken, kunnen uitleg illustreren met video’s of handgebaren en kunnen productiever werken. Maar wat zijn nou eigenlijk redenen om videosamenwerking toe te passen in de gezondheidszorg? Polycom heeft zes redenen op een rijtje gezet.

1. Verlies geen tijd
Tijd is één van de grootste risicofactoren in de gezondheidszorg. Voor slachtoffers van een hartaanval kan toegang tot een expert en een behandeling binnen de eerste drie uur het verschil betekenen tussen een gezond leven of permanente schade en veel herstelactiviteiten. Video verbindt de specialisten op afstand met clinici, waardoor er tijdens transport geen kostbare tijd verloren gaat.

2. Geef meer patiënten toegang tot (gespecialiseerde) gezondheidszorg
Een patiënt heeft soms meer nodig dan wat er lokaal beschikbaar is. Met een mobiele videoapplicatie op smartphone/tablet of via een pc hoeven patiënten geen grote afstanden af te leggen voor het advies van de beste specialisten. Dankzij video spreken zij ‘face-to-face’ en realtime met een expert vanaf vrijwel elke locatie.

3. Verbeter de productiviteit
Er zijn maar weinig sectoren die zoveel onderzoek en informatie bieden als de gezondheidszorg. Betrokkenen willen deze informatie tot zich kunnen nemen en ernaar kunnen handelen. Door via videosamenwerking de afstandsdrempels weg te nemen, is medisch personeel op de hoogte van best practices en nieuwe behandelingen. Hierdoor kan medisch personeel samenwerken aan het oplossen van de grootste zorguitdagingen, bijvoorbeeld de ouderenzorg. Van effectiever werken tot en met het sneller betrekken van mensen: videosamenwerking biedt een platform om de productiviteit bij zorginstellingen flink te verbeteren – overal ter wereld.

4. Verminder tweede-ziekenhuisopnames en versnel herstel
Video helpt zorgfaciliteiten bij het terugbrengen van tweede-ziekenhuisopnames van patiënten. Dit is een essentieel onderdeel van de hedendaagse zorgnorm. Video speelt een belangrijke rol voor verpleegkundigen om herstelinformatie adequaat door te geven en te controleren of patiënten zich aan zorginstructies houden. Dankzij regelmatige interactie met de patiënt buiten de ziekenhuismuren kunnen dokters en verpleegkundigen het herstel beter volgen en vaststellen waar er problemen kunnen ontstaan.

5. Bied hulp bij genezing
Zorg aanbieden aan hulpbehoevenden in landelijke en afgelegen gebieden is een grote uitdaging. Video helpt zorginstellingen om medisch specialisten in stedelijke of regionale ziekenhuizen in verbinding te brengen met deze gebieden.

6. Bespaar kosten daar waar het telt
Zorgfaciliteiten zoeken voortdurend naar budgetefficiënte manieren om zowel operationele werkzaamheden als patiëntenzorg te verbeteren. Videosamenwerkingsoplossingen ondersteunen regionalisatie van gespecialiseerde zorgmedewerkers, zoals virtuele projectmanagers die projecten kunnen verdelen voor meer efficiëntie. Betere samenwerking tussen publieke zorgafdelingen zorgt voor besparingen van honderdduizenden tot miljoenen euro’s, die zijn in te zetten voor nieuwe programma’s, projecten of technologieën.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!