NetApp Data Fabric laat cloud werken als on-premise omgeving
22-11-2014 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

NetApp Data Fabric laat cloud werken als on-premise omgeving

NetApp verwacht de komende jaren weer verder te groeien door diverse nieuwe storage en infrastructuur technologieën te omhelzen voor de hybride cloud, waarbij eindgebruikers zelf bepalen waar ze hun data opslaan. NetApp biedt daarbij een Data Fabric strategie die moet zorgen voor een hoge databeschikbaarheid. Data Fabric bestaat uit technologie zoals hybride cloud, geïntegreerde oplossingen, flash storage, software defined storage en software die werkt met andere IT-merken, waardoor de bestaande IT-investeringen worden beschermd. “De cloud functioneert dan als verlengstuk van de on-premise omgeving”, aldus ceo Tom Georgens (foto) tijdens de NetApp Insight 2014 conferentie in Berlijn. Daar kwamen storage & data management professionals samen zoals system engineers, professional services consultants en channel partners.

Tom Georgens was speciaal naar Insight 2014 Berlijn gekomen om over de strategie en de toekomst van het bedrijf te vertellen tegenover de 3000 aanwezige partners en klanten. NetApp heeft een paar vlakke kwartalen achter de rug, maar de ceo is er van overtuigd dat zijn bedrijf genoeg potentieel heeft om verder te groeien. “De jaarlijkse omzet is 6,3 miljard dollar die wordt gedaan met onze 13.000 werknemers en channel partners. We staan wereldwijd op de derde plaats van de beste werkgevers. We zijn leiden de markt voor storage besturingssystemen met het Data ONTAP die verschillende workloads ondersteunt.”

NetApp is volgens Georgens vandaag de dag meer dan een storage leverancier. Het bedrijf levert naast Data ONTAP ook meer datamanagement software en infrastructuur oplossingen voor de hybride cloud waar drie op de vier eindgebruikers ook om vragen aldus Georgens. “We zijn vandaag de dag een ander bedrijf met een visie en aanbod op cloud, software & services en speciale oplossingen voor klanten.”

Equinix Cloud Exchange

De cloud is wat de ceo betreft meer een kans dan een concurrent van NetApp. Dat komt volgens Georgens omdat NetApp de technologie en koppelingen voor cloud infrastructuren levert, zoals voor publieke cloudaanbieders Amazon Web Services (AWS), IBM SoftLayer en Microsoft Azure. Daarop draaien de (saas) applicaties van softwareleveranciers waarmee NetApp nauw samenwerkt zoals Oracle, SAP en Microsoft. Service providers, zoals Equinix met zijn Equinix Cloud Exchange, springen daarop in door hun datacenters met NetApp technologie te koppelen aan AWS en Microsoft Azure.

ONTAP

Doordat bedrijven naast een on-premise omgeving ook een deel van hun IT en workloads verhuizen naar de cloud, is er ook behoefte aan technologie en diensten die zorgen dat data, informatie en applicaties altijd beschikbaar zijn. NetApp doet dit volgens Georgens door zijn vernieuwde aanbod van Data ONTAP, Cloud ONTAP, NetApp Private Cloud en OnCommand Cloud Manager. Gecombineerd maakt deze technologie het klanten mogelijk de hybrid cloud in gebruik te nemen zonder de controle over hun data te verliezen. Ook hebben zij de keuze uit een mix van private- en public-cloudresources. Data ONTAP 8.3 is geheel geschikt gemaakt voor de cloud. Clustered Data ONTAP 8.3 werkt in VMware, Microsoft, Citrix, OpenStack en OracleVM omgevingen waarin alle data vrij kunnen bewegen. Volgens Georgens biedt Cloud ONTAP IT-afdelingen voordelen; ze kunnen bijvoorbeeld met Data ONTAP verschillende andere merken storage systemen en arrays beheren zoals van EMC, IBM, HDS en HP. Cloud ONTAP maakt het mogelijk om een eigen storage omgeving binnen de public cloud van Amazon Web Services (AWS) in te richten. Dat kan vanaf een notebook, tablet of smartphone worden gedaan. 

Data Fabric

Een issue bij het overhevelen van data en applicaties naar de cloud is continue beschikbaarheid. Wat kan er precies wel en niet in de cloud? NetApp neemt volgens Georgens beperkingen weg met het Data Fabric concept, waarbij het datanetwerk in een cloud of storage pool nooit down gaat en altijd beschikbaar is. Volgens Georgens kan met Data Fabric de cloud als een extensie van de on-premise omgeving werken: “NetApp’s Data Fabric strategie biedt grip op public en private domeinen in een hybride cloud, waaronder van Microsoft Azure, Amazon Web Services en IBM SoftLayer.” Organisaties kunnen met Data Fabric hun data in interne en extreme datacenters opslaan, beheren, delen, archiveren en beschermen. NetApp Data Fabric ondersteunt het opbouwen van een hybrid cloud met business continuance & disaster recovery, cloud bursting, flexibele applicatie ontwikkeling en elasticiteit.

Riverbed SteelStore

Georgens zei tijdens Insight 2014 dat NetApp de komende jaren inspeelt op de wensen van klanten met zijn oplossingen voor cloud, hybride cloud, integrated solutions, flash, investment protection en software defined storage. Georgens ziet storage vooral richting cloud gaan: “Cloud biedt tal van voordelen zoals kosten-efficiency, tijdelijke opslag van data en back & up en archivering.” Daarom heeft NetApp recent de Riverbed SteelStore appliances overgenomen die disk-to-cloud en tape-to-cloud data kopiëren tussen datacenters van service providers. “Klanten kiezen het liefst voor hybride cloud, zodat ze zelf bepalen waar hun data wordt opgeslagen; in een geïntegreerde cloud of on-premise omgeving. Cloud moeten lijken op een on-premise infrastructuur.”

FlexPod

Klanten willen volgens Georgens de komende jaren vaker geïntegreerde oplossingen aanschaffen die diverse workloads en applicaties ondersteunen. NetApp biedt hiervoor de FlexPod die bestaat uit NetApp storage, Cisco UCS en VMware virtualisatie technologie. FlexPod wordt geleverd in drie versies. FlexPod Select is gebaseerd op de NetApp SAN E-series reeks die kan worden ingezet voor high performance computing (hpc) workloads. De FlexPod Express is een compacte serverruimte oplossing die onder andere vdi-omgevingen ondersteunt. Ten derde is de FlexPod Datacenter versie voor real-time data center workloads. FlexPod is één van de best verkochte systemen in de markt voor geintegreerde infrastructuur. Sinds de introductie van FlexPod in 2010 is er meer dan drie miljard dollar aan omzet verkocht. FlexPod wordt in verschillende branches ingezet zoals telecommunicatie, gezondheidszorg, retail en de overheid.

Referentie architectuur

Verder zien Georgens de strijd tussen server en storage leveranciers oplaaien. “Storage leveranciers winnen steeds meer klanten omdat ze steeds meer referentie architecturen bieden met best of breed componenten, integratie en support tegen een minimale risico voor klanten”, aldus Georgens. Netapp biedt enkele tientallen verschillende pre-gevalideerde en referentie oplossingen voor verschillende workloads en applicaties, zoals Microsoft, SAP, VMware en Citrix, voor cloud computing, hpc, datacenter consolidatie en Big Data. De kracht van NetApp is volgens de ceo het brede aanbod van technologie zoals Data ONTAP en database integratie met snapshot functies zoals SnapMirror en SnapVault.

Flash storage

Flash wordt een steeds meer belangrijk onderdeel in de storage hiërarchie, aldus Georgens. “Flash kan je onder andere inzetten voor workloads zoals databases. Maar gebruik niet overal flash storage. Gebruik flash als het echt nodig is, zoals bedrijfskritische applicaties. NetApp levert de FlashRay die werkt met het Mars besturingssysteem. Flashray maakt gebruik van triple level cell (tlc) flash technologie dat volgens NetApp zorgt voor een hogere storage densiteit en lagere kosten voor het gebruik van solid state storage (ssd’s). Triple level cell (tlc) flash slaat 3 bits per cell in ssd’s op, meer dan mlc’s 2 bits/cell en slc's 1 bit/cel.

Investeringen beschermd

NetApp zegt veel nieuwe technologie te bieden, maar benadrukt dat klanten niet afscheid hoeven te nemen van hun oude IT-infrastructuur, aldus Georgens. “Met ‘investment protection’ biedt NetApp zijn klanten een brug naar de toekomst. Klanten willen niet zomaar afscheid nemen van bestaande IT-omgevingen. NetApp heeft als beleid investeringen van klanten te beschermen en die goed te laten samenwerken met NetApp technologie, zoals software defined storage. Dat is het punt waar cloud en enterprise data management samenkomen waarbij ONTAP OS breed ingezet kan worden. NetApp ONTAP werkt prima met andere merken storage, zoals van IBM, EMC en HP. ONTAP werkt daarbij prima met virtuele machines van bijvoorbeeld VMware en Hyper-V en met publieke cloudomgevingen zoals Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS). NetApp ONTAP zorgt dat de cloud een verlengstuk wordt van de bestaande on-premise omgeving.”

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud