Redactie - 24 november 2014

Huawei maakt Amsterdam Arena klaar voor 2020

Huawei, Amsterdam Arena en Ajax bekend gemaakt dat een groot IT-project is gestart om de Amsterdam Arena te upgraden naar het meest geavanceerde stadion ter wereld. Afgelopen week is daarvoor op het hoofdkantoor van Huawei in Shenzen (China) het papierwerk getekend. Het project, dat in een aantal stappen doorlopen wordt, behelst een verdere integratie van diverse IT-systemen om te komen tot het grootste open Wi-Fi netwerk gecombineerd met een zeer geavanceerd op cloud-technologie gebaseerd informatiesysteem.

Henk van Raan, board member Amsterdam Arena, zodra we deze zomer de hardware geïnstalleerd hebben, begint het project waarbij we als Arena API’s gaan ontwikkelen waarmee app bouwers aan de slag kunnen. Op basis van deze API’s in een open cloud netwerk kunnen diverse segmenten bediend worden, zoals veiligheid, entertainment, mobiliteit en gezondheidszorg.

De finale oplevering is in 2020. Het jaar 2020 is een markant moment omdat Arena dan een van de steden is waar tijdens de Europese kampioenschappen voetbal wedstrijden afgewerkt worden.

Het gebied rond de Amsterdam Arena huist tot zo’n 100.000 werknemers, tijdens evenementen neemt die bevolkingsdichtheid flink toe. De gemiddelde bezoeker is zeker twee uur in en rond de Arena aanwezig. Met het nieuwe IT-systeem wordt het mogelijk de beleving van een wedstrijd die slechts 90 minuten duurt flink te verlengen. Van Raan, vanaf het moment dat het kaartje wordt gekocht moet de beleving gaan beginnen. Hierbij denkt men aan foto, video, ringtones en statistische informatie.

De toename van de IT-integratie heeft ook een belangrijk ander doel. De Amsterdam Arena streeft er naar op zeer korte termijn klimaat neutraal te zijn. Daartoe zijn ook samenwerkingsverbanden aangeven met andere bedrijven in het gebied, bijvoorbeeld om warmte te delen tijdens piekuren voor de Arena.

Amsterdam Arena sluit met dit project aan op andere ontwikkeling van Amsterdam. Het Europese Fiware project voor connected cities is speerpunt van het IT-beleid geworden. Het slimme station past daar perfect in.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!