Redactie - 25 november 2014

Kleine gemeente, uitgebreide dienstverlening

Kleine gemeentes hebben net zulke goede IT-diensten nodig als de grote. De gemeente Bø op de Noorse eilandengroep Vesterålen heeft 2.700 inwoners en een IT-afdeling die bestaat uit één persoon. Dat maakt de keuze van leveranciers des te belangrijker. De gemeente Bø koos voor de Norman Endpoint Security Manager.

Internet doorslaggevend

IT-chef Øyvind Liland werkt al meer dan 15 jaar voor het gemeentebestuur van Bø en heeft gezien hoe IT steeds belangrijker werd voor de gemeente, als hulpmiddel voor het bestuur en als informatiekanaal naar de burgers. “ Van doorslaggevend belang was zonder twijfel de invoer van internet als informatiekanaal en e-mail als communicatiemiddel rond de millenniumwisseling. De afgelopen jaren zijn er ook een aantal specialistische programma’s ingevoerd op gebieden als gezondheidszorg, onderwijs en de technische afdeling, wat het werk en de afhandeling van dossiers makkelijker maakt. Tegelijkertijd maakt de technologie ons kwetsbaarder en zijn we van begin af aan al bezig met het opzetten van goede veiligheidsmaatregelen. De technologie van Norman voor het beschermen van zowel servers als de computers van gebruikers gebruiken we al sinds de gemeente het internet is gaan gebruiken”, vertelt Øyvind Liland.

De juiste samenwerkingspartners

De gemeente Bø heeft een eigen serveromgeving met ongeveer 25 servers, opslagoplossingen en speciale toepassingen. De laatste jaren is servervirtualisatie belangrijker geworden dan fysieke servers en is er onlangs een krachtige oplossingen te gebruiken die centraal beheerd kunnen worden, zoals Norman Endpoint Security Manager”, vertelt de IT-chef. Volgens hem moet een goede beveiligingsoplossing voorop lopen bij dreigingen, gemakkelijk te beheren zijn en zo min mogelijk vragen van het systeem. “Onze ervaring is dat Norman

Blade-server geïnstalleerd met VMwaretechnologie. Hoe lukt het een kleine IT-afdeling om alle systemen te beheren en een goede werking te garanderen voor zowel medewerkers als inwoners van de gemeente? “Veel hangt af van het kiezen van de juiste oplossingen en, niet in de laatste plaats, de juiste samenwerkingspartners. We breiden periodiek de ondersteuningsafspraken met onze leveranciers uit om onze eigen mensen te ontlasten. Daarnaast is het belangrijk om vooraf een goede planning te maken bij vakantie en andere afwezigheid. Een belangrijk punt is om goed aan deze vereisten voldoet en met behulp van Endpoint Security Manager hebben we een goed overzicht van het gebruik en eventuele bedreigingen van de beveiliging bij gebruikers”, zegt Liland. Daarnaast vertrouwt hij op het ondersteuningsapparaat van Norman mochten er onvoorziene problemen zijn. “We hebben altijd een hoge prioriteit gekregen in de gevallen dat we ons tot de ondersteuning van Norman hebben moeten wenden. Voor een kleine organisatie is dat van groot belang en het is zonder twijfel één van de redenen dat we de technologie van Norman gebruiken”, zegt de IT-chef van de gemeente Bø.

Goede gemeentelijke samenwerking

Binnenkort worden nieuwe websites gelanceerd voor de 2.700 inwoners van de mooie gemeente op Vesterålen. Elektronische formulieren en geautomatiseerde behandeling van aanvragen zijn enkele van de vele maatregelen. IT-chef Øyvind Liland van de gemeente Bø is belast met de IT-beveiliging. “Norman geeft ons goede oplossingen en we krijgen veel prioriteit. Daarom hebben wij altijd de oplossingen van Norman gebruikt”, zegt hij. voor effectief bestuur van de gemeente. Traditionele sectoren zoals de visserij en visveredeling bieden tegenwoordig minder arbeidsplaatsen dan voorheen waardoor het steeds belangrijker wordt om het gemeentebestuur doeltreffender te maken. Liland verteld dat er al lange tijd goed samengewerkt wordt met naastgelegen gemeentes als Sortland en Øksnes. In de toekomst kan deze samenwerking verder versterkt worden. “Een goed voorbeeld is dat de buurgemeenten op Vesterålen dezelfde oplossingen kiezen voor specialistische programma’s en andere IT-oplossingen. Dat maakt ons minder kwetsbaar en maakt een beter gebruik mogelijk van de gezamenlijke competentie in de regio”, sluit de IT-chef van Bø op Vesterålen af.

Norman Data Defense Systems B.V. is een volledige dochteronderneming van het enige Noorse IT-beveiligingsbedrijf. Norman AS is een wereldwijd opererend bedrijf met klanten in meer dan 180 landen. Onze missie is om bedrijven en thuisgebruikers de beste bescherming te geven tegen internetbedreigingen doormiddel van eenvoudig te gebruiken software. Wij streven ernaar om de problemen van onze klanten en partners te begrijpen en op te lossen. Onze passie is het leveren van hoogwaardige, persoonlijke service.

 

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!