Vijf technologische trends voor 2015
30-11-2014 | door: Redactie

Vijf technologische trends voor 2015

ICT-ontwikkelingen staan niet nieuw. Ook voor komend jaar kunnen we weer allerlei nieuwe trends verwachten. Dan Pickett, CEO van IT-netwerkbedrijf nfrastructure, zet tegenover IT Business Edge de vijf belangrijkste technologietrends voor 2015 uiteen.

1. Big Data
Big Data is volgens Pickett de grootste trend voor 2015. Bedrijven kunnen met behulp van business intelligence meer voordeel halen uit de enorme hoeveelheden data die zij verzamelen. Deze data wordt komend jaar met name ingezet om het productieproces efficiënter te maken en een goede klantervaring te creëren. Bedrijven zouden hier volgens Pickett dan ook op moeten anticiperen door de juiste middelen in huis te dalen om deze data te verzamelen en analyseren.

2. Snelheid en agility
Het Internet of Things zorgt dat steeds meer apparaten met elkaar verbonden raken, van printers en scanners tot koelkasten en wasmachines. Pickett verwacht dat netwerken en producten hierdoor steeds meer software defined worden. Aangezien alle data die de verschillende apparaten willen uitwisselen verstuurd moet worden verwacht Pickett dat 2015 in het teken komt te staan van meer snelheid en agility. Bedrijven zouden hierop in moeten spelen door hun netwerk voor te bereiden op deze ontwikkeling. Het up-to-date en veilig houden van het netwerk is hiervoor van belang.

3. Nieuwe technologieën en hogere standaarden omarmen
Connected devices wordt komend jaar de norm. Gebruikers omarmen het internet of things en verbonden apparaten. De technologie hierachter levert nieuwe leidende standaarden op en zorgt voor meer interoperabiliteit. Bedrijven moeten zich voorbereiden op de verschuiving naar meer verbonden apparaten. Pickett stelt dat een technologieconsultant voor bedrijven van grote waarde kan zijn bij deze overstap.

4. Internet of Everything
Internet of Things is een populaire trend die dit jaar al hard in opkomst is. Pickett verwacht dat in 2015 elke afdeling van een organisatie met het Internet of Things te maken krijgt. De CEO spreekt dan ook niet meer over het Internet of Things, maar Internet of Everything. Dit betekent dat netwerken in toenemende mate zullen moeten worden geoptimaliseerd om de grotere bandbreedte te ondersteunen die hiervoor nodig is. 2015 wordt het jaar waarin iedere bedrijfsdivisie gaat inzetten op de strategie achter het Internet of Things. Bedrijven kunnen zich hierop voorbereiden door het Internet of Everything te verwerken in bedrijfsplannen en -verwachtingen.

5. 2015 is het jaar van de CTO
Door alle technologische ontwikkelingen wordt de Chief Technology Officer (CTO) steeds belangrijker. Eindgebruikers die voorheen weinig interesse hadden in IT zullen in 2015 gebruik gaan maken van nieuwe technologieën en verbonden apparaten. Dit betekent dat de CTO steeds belangrijker wordt en een missiekritieke rol gaat spelen binnen het management. De CTO gaat niet langer alleen een toonaangevende rol in technologische innovaties en business practices in IT, maar ook in marketing, Human Resources (HR) en financiële verrichtingen.

Terug naar nieuws overzicht