Witold Kepinski - 02 december 2014

Veeam maakt data en applicaties altijd beschikbaar

De wereldwijde omzet van back-up –en recoverysoftware groeide in 2013 met 6,8 procent tot 4,7 miljard dollar, aldus onderzoeksbureau Gartner. Deze groei was deels te danken aan het feit dat bedrijven en overheden behoefte hebben aan geïntegreerde oplossingen voor back-up en recovery in de cloud en informatiebeheer. Daarnaast is de back-up markt voor gevirtualiseerde omgevingen in trek. Deze markt is nu goed voor 3,6 miljard dollar en in 2018 voor 7,1 miljard dollar. Die groei wordt veroorzaakt doordat organisaties hun data en applicaties vaker in de cloud plaatsen, waarbij deze 24/7 beschikbaar en beschermd moeten zijn. “Veeam Availability Suite versie 8 is hierbij de gepaste oplossing met technologie voor back-up, recovery en beschikbaarheid voor datacenters en de cloud”, aldus Veeam ceo Ratmir Timashev. “Veeam-technologie werkt goed samen met andere technologieën zoals VMware, Microsoft, EMC, NetApp, HP en Cisco. De wereldwijde 27.000 Veeam channel partners kunnen daardoor hun klanten een goede back-up met een hoge beschikbaarheid bieden. Veeam helpt hiermee resellers te transformeren naar service providers.”

Ratmir Timashev, ceo van availability specialist Veeam, is een ‘self-made man’. Begin jaren negentig reisde hij als jonge afgestuurde technologie student vanuit Moskou met 300 dollar op zak naar de Verenigde Staten om aan de Ohio State University te studeren. Hij is altijd geïnteresseerd geweest in IT-business. Zo had hij een handelsbedrijf in Rusland dat IT-onderdelen verkocht. In Noord-Amerika werd hij wederom IT-ondernemer, onder andere van een online winkel in 1995. Later interesseerde hij zich voor virtualisatietechnologie en startte hij in 2006 met Veeam, dat back-up, disaster recovery en security-toepassingen levert voor virtual machines (vm’s) van VMware en Microsoft Hyper-V. Veeam verkoopt zijn software uitsluitend indirect via channel partners.

De zelfverzekerde ondernemer Timashev leidt zelf het bedrijf dat bewust niet-beursgenoteerd is, zodat aandeelhouders geen druk op hem kunnen uitoefenen. De komende jaren wil de ceo van Veeam verder groeien, net zoals de voorgaande jaren. “In 2014 stijgt de omzet van Veeam naar 380 miljoen dollar. In 2015 moet dat met 35 procent zijn gestegen naar 500 miljoen dollar. In 2018 wil Veeam de magische omzetgrens van 1 miljard dollar halen. De meeste omzet wordt gerealiseerd door resellers in de EMEA-regio. Daarna volgt Noord-Amerika waar we iets meer concurrenten hebben dan op het Europese continent.”

Service Provider

Veeam stond de laatste jaren bekend als de back-upsoftware leverancier voor virtuele omgevingen. De ceo van Veeam ziet nu voor resellers enorme groeikansen met cloud-gebaseerde back-up van data en applicaties die altijd beschikbaar moeten zijn. Timashev spreekt hierbij van ‘availability’ ofwel beschikbaarheid. “Beschikbaarheid is voor datacenters en serverruimtes belangrijker dan alleen maar back-up en recovery van data. Dat komt omdat het datacenter verandert door de combinatie van storage, virtualisatie en cloud. Een rto (recovery time objective of maximaal toegestane onderbreking) en rpo (recovery point objective of maximaal toegestaan verlies van data) van een enkele uren is niet meer van deze tijd. Daarom biedt de nieuwe Veeam Availability Suite Versie 8 back-up, data availability, disaster recovery en Cloud Connect. Deze oplossing zorgt voor een snelle rto van enkele minuten. Dat kan met snapshot-oplossingen van HP, EMC en NetApp, waarbij Veeam een tool biedt voor back-up en replicatiefuncties. Tevens ondersteunt Veeam Availability Suite Versie 8 ook applicaties zoals Exchange, SharePoint, SQL en Active Directory. Resellers kunnen met de technologie van Veeam een service provider worden en daarmee Disaster-recovery-as-a-service (DRaaS) aanbieden voor back-up, recovery, replicatie en beschikbaarheid van data in de cloud.”

Cloud Connect

Met Cloud Connect kunnen channel partners back-up, recovery en availability als een ‘as-a-service’ verkopen, aldus Timashev. “Veeam Availability Suite v8 met Cloud Connect biedt verder ook data replicatie en volledige continue spiegeling van data sets. Daarnaast biedt Veeam replicatie ondersteuning voor VMWare en Microsoft Azure in de cloud. Veeam Cloud Connect biedt Veeam-klanten een geïntegreerde manier om back-ups naar een offsite back-up repository te verplaatsen, die beheerd wordt door een zelfgekozen service provider. Hierdoor zijn investeringen in een eigen offsite-infrastructuur niet nodig. De service providers wordt een platform geboden om snelle en veilige back-ups naar de cloud te bieden aan klanten. Veeam Cloud Connect is zo op te zetten dat elke Veeam ProPartner een service provider kan worden en binnen tien minuten offsite back-updiensten aan zijn klanten kan aanbieden door gebruik te maken van de cloud-infrastructuur van de service provider of van VMware vCloud Air of Microsoft Azure.”

ProPartner

Veeam werkt nauwer samen met Microsoft en VMware om partners te helpen hun diensten op het gebied van beschikbaarheid uit te breiden naar de cloud. Veeam is de samenwerking met beide partijen aangegaan om ervoor te zorgen dat Veeam Cloud Providers (VCP’s) in staat zijn Veeam Cloud Connect te implementeren in Microsoft Azure en VMware vCloud Air. Hierdoor beschikken resellers en service providers over twee oplossingen die een einde maken aan de kosten, complexiteit en zorgen die gepaard gaan met het ontwerp en implementatie binnen een datacenter. “De integratie van Veeam Cloud Connect met Azure en vCloud Air is interessant voor bestaande en nieuwe leden van het Veeam ProPartner-netwerk die service provider willen worden en hun klanten beschikbaarheid in de cloud willen bieden, zonder te hoeven investeren in hun eigen cloud-infrastructuur, aldus Timashev.

3-2-1-regel

Veeam raadt IT-organisaties aan de 3-2-1-regel toe te passen: drie kopieën van data op twee verschillende media, waarvan er één offsite staat. Timashev: “Met Veeam Cloud Connect kan de IT-afdeling aan deze offsite-vereiste voldoen, zonder te investeren in offsite-beheer of een offsite–infrastructuur. De cloud resources zijn namelijk op aanvraag beschikbaar. Als onderdeel om een cloud gebaseerde beschikbaarheid te bieden, kondigde Veeam onlangs de Veeam Cloud Provider (VCP)-partners aan die ondersteuning bieden voor cloud back-up met Veeam Cloud Connect zodra de Veeam Availability Suite v8 beschikbaar komt.”

Unique Selling Points

Volgens Timashev heeft Cloud Connect veel unique selling points voor resellers. “Het biedt veilige en nauwe integratie tussen server en storage hardware. Zo werkt Veeam nauwer samen met HP’s hardware. Hierdoor kopen Veeam klanten sneller een HP server. Ook integreert Veeam Cloud Connect nauw met storage-systemen van EMC, NetApp en Netgear. Zo kunnen NetApp-partners en -klanten met Veeam heel veel gebruikmaken van snapshots. Veeam Availlability Suite Versie 8 integreert ook nauw samen met software, zoals Microsoft Exchange en Microsoft SQL.”

Volgens Timashev kunnen de 27.000 wereldwijde Veeam resellers,  nu binnen no-time een service provider worden waarbij ze zijn verzekerd van maandelijkse inkomsten met availabiliy diensten. “Gartner voorspelt dat 66 procent van de resellers zal verdwijnen, de overige 33 procent wordt service provider. Onze 25.000 resellers kunnen aansluiten aan het Veeam Cloud Provider-programma. Inmiddels verkopen duizenden resellers Veeam Cloud Connect, een multi-channel service met back-updiensten. Dit biedt resellers een additionele omzetstroom. Veeam Cloud Connect wordt alleen via het Veeam Cloud Provider-programma aangeboden. Resellers kunnen zo verder groeien als service provider.”

‘Goede job’

De ceo verklaart zelf waarom Veeam snel is gegroeid. “Een succesvol IT-bedrijf heeft drie dingen nodig: goede producten, goede sales & marketing en goede partners. Veeam heeft ze alle drie en daarom zijn we leider in de markt voor back-up en recovery voor virtuele omgevingen. We hebben deze ‘availability’-markt zelf gecreëerd omdat data en applicaties in een modern datacenter altijd beschikbaar moeten zijn voor de business. Zo kunnen organisaties hun concurrentiepositie versterken en meer services bieden. De IT-afdeling speelt hierbij een strategische rol. Business-afdelingen hebben geen behoefte aan een legacy back-up. Ze hebben juist de nieuwste oplossingen nodig voor beschikbaarheid. Maar met Veeam zorgen onze partners dat het moderne datacenter altijd beschikbaar is.”

Partners kunnen met Veeam Availabity Suite v8 hun klanten helpen met een hoge beschikbaarheid van een modern datacenter, aldus Timashev. “Partners zien de waarde van onze technologie voor het moderne datacenter. Veeam neemt een belangrijke plek in in moderne datacenters die gebruikmaken van de beste storage-, virtualisatie- en cloudtechnologie. Veeam zorgt dat data altijd beschikbaar is. Ons product is betrouwbaar en eenvoudig te beheren met ondersteuning van een toegankelijk partnerprogramma. Veeam en zijn channel partners doen samen een ‘goede job’, want we groeien. Ik zegt altijd tegen resellers: geef ons feedback. Zeg tegen ons wat voor sales- en marketingondersteuning je nodig hebt voor je verschillende klanten. Praat ook veel met IT-managers en IT-directeuren die nu bezig zijn met het bouwen van een modern datacenter in opdracht van de cio. Vervang daar oude back-upapplicaties voor de moderne Veeam availability-oplossingen. Laten we samen meer marktaandeel veroveren en groeien.”

Veeam gaat de komende jaren voor verdere groei. Daarbij heeft een Amerikaanse private equity investeerder uit een minderheidsaandeel van 5 procent in het bedrijf genomen. Veeam ziet onder andere groeikansen in data management en oplossingen voor OpenStack-omgevingen, aldus Timashev. “Daar willen we nummer één in worden. Komende jaren zullen we overnames doen en onze producten blijven we geheel via channel partners verkopen. Veeam blijft onafhankelijk, ik heb geen behoefte om een beursgenoteerd bedrijf te worden. Die visie past ook bij de trend om een niet-beursgenoteerd bedrijf te zijn. We kunnen zelfstandig met onze strategie groeien. Daardoor zijn we leider in de availability-markt die alleen maar verder groeit.”

Veeam Endpoint Backup Free

Het lijkt erop dat Veeam zijn zinnen heeft gezet op het worden van een speler in de markt van end-point back-upoplossingen. Daarvoor introduceert Veeam Endpoint Backup Free voor desktops en notebooks. Timashev: “Veeam staat er om bekend dat het gratis producten aan de developer community geeft. We bieden met Veeam Endpoint Backup Free complete functies voor IT-professionals in het mkb die voor organisaties back-ups moeten maken op notebooks. We wachten nu op de feedback van de community. We kijken daarna hoe we Veeam Endpoint Backup verder ontwikkelen, door bijvoorbeeld een full blow enterprise endpoint of server back-up oplossing van te maken. Veeam gelooft dat IT-omgevingen volledig geautomatiseerd worden, maar dat geldt niet voor een endpoint zoals een smartphone, tablet of notebook. Een eindpoint is altijd fysiek omdat mensen die altijd op zak willen hebben. Daarom willen we ook voor deze devices een betrouwbare oplossing bieden.”

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!