Redactie - 03 december 2014

Schaalvergroting datacenters levert partners kostenbesparingen op

Hoe groter het datacenter, hoe efficiënter ze omspringen met energie. Die conclusie trok onderzoeksbureau 451 Research onlangs. Moeten we dan maar zo groot mogelijke ‘hyperscale’ datacenters bouwen? In de VS zijn datacenters van 150 MW geen uitzondering, maar in Europa gaan we die schaalgrootte niet snel halen. Toch zijn er dankzij een nieuwe trend, modularisering, genoeg mogelijkheden voor betere efficiency. Wij spraken hierover met Gerard Henneman, Solution Center Manager Cloud & Service Providers bij Schneider Electric.

Het onderzoek van 451 Research beweert dat het gemiddelde legacy-datacenter een PUE ofwel ‘power usage efficiency’ kent van 1,7. “De PUE is de verhouding tussen het energieverbruik van IT-apparatuur en die van alle power- en koelapparatuur”, licht Henneman toe. “Hoe dichter dit getal bij 1 ligt, hoe efficiënter het datacenter. Tegelijkertijd betekent een PUE die dichter bij 1 ligt ook dat het datacenter zijn energiekosten zeer goed in de hand heeft.”

Kijken we naar de PUE van die large scale en hyperscale datacenters dan zien we volgens Henneman iets heel interessants: die kennen namelijk waarden die steeds verder richting 1 kruipen. “Large scale voorzieningen halen in de regel een PUE van 1,2, terwijl de datacenters tot 150 MW zelfs al een PUE van 1,09 realiseren. De conclusie zou dus kunnen zijn: laten we ook in Nederland steeds grotere datacenters bouwen. Een logische gevolgtrekking, maar hoe vullen we datacenters van die omvang met IT-apparatuur? Welke bedrijven gaan daar ruimte huren?

Modularisering

Hier komt een andere belangrijke trend in de datacenter-markt om de hoek kijken: modularisering. Volgens Henneman is dat een dankbare ontwikkeling. “Het is financieel lastig om in één keer een large scale, laat staan een hyperscale datacenter te bouwen. Een stap-voor-stap-aanpak is echter wel goed haalbaar. Dankzij een modulaire opbouw kun je capaciteit bijplaatsen als daar ook daadwerkelijk vraag naar is. Op die manier kun je investeringen over een lagere tijd spreiden en zijn deze bovendien beter in balans te brengen met daadwerkelijk gerealiseerde omzet.”

Gunstige deals

Voor het partnerkanaal is dit een interessante trend, aldus Henneman. “De eigenaren van commerciële datacenters zien deze ontwikkeling natuurlijk ook en maken ongetwijfeld al hun berekeningen hoe zij deze schaalgrootte en kostenvoordelen kunnen realiseren. Voor hen is het vooral belangrijk dat zij de vele vierkante meters ruimte die in dit soort datacenters beschikbaar zijn snel kunnen vullen. Wie gaat dit voor hen doen? Precies: hun partners.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!