Witold Kepinski - 02 december 2014

Faillissement Be Informed was dure grap voor UWV

Het faillissement van Be Informed uit Apeldoorn heeft het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) 18,35 miljoen euro gekost vanwege een stopgezet softwareproject. Dit blijkt uit een brief van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerlid Paul Ulenbel van de SP.

Op de vraag 'wanneer zijn er door het UWV betalingen gedaan aan Be Informed en om welke bedragen ging het?' antwoordt de minister: "Be Informed was leverancier van enkele samenhangende standaard softwarepakketten (een zgn. softewaresuite) waarmee UWV stapsgewijs tot systeemvernieuwing wilde komen. Vóór de ingebruikname van de businessapplicatie voor de WW als eerste toepassing (‘WW met Suite’) deed zich het faillissement voor. Op dat moment waren de volgende betalingen gedaan. In het najaar van 2012 is aan Be Informed is voor de aanschaf van de licentie om de suite UWV-breed te kunnen inzetten € 10,2 mln betaald. De licentie had dus niet alleen betrekking op de WW. Na het faillissement van Be Informed en het stopzetten van het (deel)project ‘WW met Suite’ is UWV-brede inzet niet meer aan de orde."

Een eerste project in dit langere traject had betrekking op het gereed maken van de UWV-organisatie voor het gebruik van de softwaresuite. Dit was het project ‘Suite Startklaar’, aldus Asscher: "De kosten van dit project bedroegen €1 mln. In het kader van het reguliere onderhoud van de suite is in het eerste halfjaar van 2013 € 0,53 mln betaald en € 0,72 mln voor het recht op het gebruik van een aanvullend pakket. De kosten van het deelproject ‘WW met Suite’ bedroegen € 5,9 mln, waarvan € 2,4 mln aan externe partijen is betaald."

Het UWV heeft na het faillissement een claim ingediend, maar de kans is klein dat er geld wordt terugbetaald.  Be Informed is later doorgestart en levert Dynamic Case Management Software, maar ontwikkelt niet meer software voor het UWV. Sylvia Roelofs, voormalig algemeen directeur van Nederland ICT, is na de doorstart benoemd tot Director corporate development van Be Informed en lid van het managementteam van Be Informed. Zij is verantwoordelijk voor de samenwerking met klanten en partners.

Lees meer in de brief van Asscher hier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!