Redactie - 09 december 2014

Visie: Vijf grote IT-uitdagingen

Bedrijven krijgen steeds meer te maken met security-dreigingen, terwijl ze tegelijkertijd de laatste technologieën proberen bij te benen. Het speelveld van de IT’er ondergaat erg veel veranderingen. Hierbij de vijf belangrijkste uitdagingen van de laatste tijd op een rij gezet:

1. Technische ondersteuning bieden bij nieuwe devices
De markt wordt overspoeld met nieuwe devices; van tablets, phablets, smartphones en ultrabooks tot wearable en embedded devices. Devices met een standaard besturingssysteem zijn eenvoudig te ondersteunen. Het wordt wat gecompliceerder als devices gebruikt worden die niet voorzien zijn van een standaard besturingssysteem. IT’ers zijn hierdoor genoodzaakt zelf te bepalen hoe ze de nodige technische ondersteuning kunnen bieden.

2. BYOD toepassen wordt steeds lastiger
BYOD bestaat al geruime tijd, maar door de komst van de hierboven genoemde (uiteenlopende) devices wordt het steeds lastiger om een BYOD-beleid op een goede manier toe te passen. Medewerkers en hun leidinggevenden verwachten namelijk dat ze hun nieuw gekochte aanwinsten ook direct voor het werk kunnen gebruiken. Het beveiligen van data, het implementeren van sterke authenticatie en toegang verschaffen tot het netwerk dienen daarom prioriteit te krijgen. Met guest networks, remote portals en extranet-applicaties komen bedrijven al een heel eind. Ondanks dat deze devices niet van het bedrijf zelf zijn, dienen bedrijven echter ook aandacht te schenken aan een passend security beleid. Om hierbij te helpen, zijn verschillende security-applicaties beschikbaar. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat medewerkers hun devices patchen en updaten zodra ze verbinding maken met het bedrijfsnetwerk.

3. Kleinere budgetten en minder medewerkers
Bedrijven worstelen met steeds kleiner wordende budgetten en waar mogelijk wordt bezuinigd. Hierdoor moet meer werk verzet worden met minder mensen. Zowel applicaties als medewerkers dienen daarom beoordeeld te worden op kwaliteit. Is een applicatie bijvoorbeeld multifunctioneel? Hebben medewerkers aanvullende training nodig? Om ervoor te zorgen dat de IT-afdeling goed blijft presteren en het meeste uit een klein budget gehaald wordt, dienen bedrijven kritisch te blijven kijken naar hun applicaties en medewerkers.

4. Advanced Persistent Threats (APT’s)
Het fenomeen “Advanced Persistent Threat”, oftewel een APT-aanval, bestaat al een aantal jaar, maar neemt sinds kort hele ernstige vormen aan. Een APT-aanval houdt in dat cybercriminelen een netwerk continu scannen, totdat ze een ingang zien om data van het netwerk te stelen. Dit kan dagen tot weken duren. Zodra de criminelen een ingang hebben gevonden, stelen ze bijvoorbeeld cruciale bedrijfsgegevens, zoals financiële data. Bedrijven dienen daarom continu het netwerk te scannen en de laatste patches uit te voeren, zodat een mogelijke aanval voorkomen kan worden.

5. Dataverliespreventie
Hedendaagse bedrijven beschikken over enorme hoeveelheden data en die hoeveelheden nemen alleen maar toe. Deze bedrijfsdata zijn ontzettend belangrijk voor business intelligence-doeleinden, zodat bedrijven bijvoorbeeld inzicht kunnen krijgen in bepaalde aankooppatronen van klanten om ze zo beter te kunnen bedienen. Bedrijfsdata kunnen ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld juridische- of compliance-doeleinden. Bovendien zijn sommige bedrijven zelfs wettelijk verplicht om bepaalde data te bewaren voor een vastgestelde termijn. Om dataverlies te voorkomen, is het noodzakelijk dat bestanden op een centrale server opgeslagen worden en niet op individuele harde schijven of persoonlijke apparaten, dat er regelmatig back-ups worden gemaakt en dat deze back-ups op meerdere plekken zijn opgeslagen.

De IT-wereld is dus constant in beweging. IT-beheerders doen hun uiterste best om de ontwikkelingen bij te benen, maar krijgen tegelijkertijd te maken met risico’s en uitdagingen die bij deze ontwikkelingen horen. Er zijn daarentegen genoeg mogelijkheden om de laatste ontwikkelingen juist voor je te laten werken. Het is aan de IT-beheerder om hier goed mee om te gaan en zich hierin te verdiepen.

Sergio Galindo, general manager bij GFI Software

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!