Wouter Hoeffnagel - 11 december 2014

Sony Pictures verstoort downloaden van gestolen bedrijfsdata met ‘cyberaanval’

Sony Pictures zet een opvallende tactiek in om het verspreiden van haar gestolen bedrijfsdata zoveel mogelijk tegen te gaan. De bedrijfsdata van Sony Pictures wordt door cybercriminelen verspreidt via het torrent-netwerk. Door op dit netwerk nepdata te verspreiden weet het bedrijf het downloaden van deze data aanzienlijk te vertragen.

De gestolen bedrijfsdata wordt door de cybercriminelen achter de cyberaanval op Sony Pictures verspreidt in vijf bestanden die beschikbaar zijn op het torrent-netwerk. Dit is een decentraal downloadnetwerk waarbij bestanden vanaf machines van gebruikers worden geüpload naar de machine van een downloader. Door deze werkwijze is er geen centrale server in het torrent-netwerk beschikbaar die aangepakt kan worden om de verspreiding van bepaalde content tegen te gaan.

Creatieve maatregel
Sony kan de verspreiden van de gestolen bedrijfsdata dus niet voorkomen. Recode meldt op basis van bronnen die bekend zijn met de maatregelen van Sony dat de filmstudio daarom een creatieve maatregel neemt om de cybercriminelen toch zoveel mogelijk dwars te zitten. Sony zou zich op het torrentnetwerk voordoen als uploaders. Het bedrijf verstuurt echter niet de juiste data, maar nepdata naar downloaders. Het downloaden van de bedrijfsdata wordt hierdoor flink vertraagd.

De tactiek die Sony Pictures inzet is overigens niet nieuw. Net als andere filmstudio’s heeft Sony Pictures eerder nepdata verspreidt op het torrentnetwerk om de illegale verspreiding van haar films tegen te gaan. Deze ervaring zet het bedrijf nu dus in om de verspreiding van haar bedrijfsdata zoveel mogelijk te verstoren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!