Redactie - 06 januari 2015

Grotere monitoren werken echt wel stukken beter

Op het gebied van monitoren is een duidelijke trend zichtbaar richting steeds groter wordende beeldschermformaten en hogere resoluties. Dit werd een aantal jaren geleden al voorspeld door een Franse onderzoeksbureau. Waar men eerst twee monitoren naast elkaar moest plaatsten voor het gewenste resultaat, heeft men nu genoeg aan bijvoorbeeld één monitor van 40 inch. Maar wat is nu precies de toegevoegde waarde van grote monitoren? En niet onbelangrijk, hoe zorgen deze monitoren voor meer productiviteit?

Jaren geleden voorspelde ‘Franse Pfeiffer Consulting’ al dat een grotere monitor gunstig uitwerkt op de snelheid waarmee taken worden uitgevoerd. Het bureau constateerde dat sommige kantoortaken meer dan 50% sneller konden worden afgehandeld met een groter beeldscherm. Het verplaatsen van bestanden, knippen, plakken en het werken in Excel wordt als overzichtelijker ervaren op een grotere monitor. Daar komt bij dat in beeldbewerking grotere monitoren een veel betere beleving bij het bekijken en bewerken van foto´s en video´s biedt. Bovendien zijn teksten en menu´s beter zichtbaar en dus makkelijker leesbaar. Ook Philips monitoren spelen in op dit gegeven met onder andere de 40” BDM4065UC, waarmee je een beter overzicht hebt van een spreadsheet, zonder dat je enorm veel door het bestand hoeft te scrollen.

Er is de afgelopen jaren veel veranderd op kantoor en in het bedrijfsleven. In Amerika zijn veel 17-inch schermen verruild voor grotere formaten. Op kantoor en bij thuisgebruik is HD verruild voor Ultra-HD en het aanbod in haarscherp beeld via televisiezenders en internettelevisie is enorm toegenomen. Door het hoge resolutie-materiaal op YouTube, Vimeo en bijvoorbeeld Netflix blijft de vraag om grotere beeldschermen onverminderd groot. Beeldverhoudingen van 21:9 komen tegemoet aan echte bioscoopervaringen en zijn geen uitzondering meer. Neem bijvoorbeeld het 34”model van MMD, de Philips BDM3470UP, welke eind januari wordt gelanceerd.

Gebruikersdoelen

Als we naar de gebruikersdoelen van monitors kijken, dan zien we dat monitors zijn onder te verdelen in beeldbewerking, multimedia en zakelijk (kantoor-)gebruik. Bij beeldbewerking is het erg handig dat het grote scherm het te bekijken beeld nog meer ruimte geeft, waardoor gebruikers tegelijkertijd meerdere toepassingen en vensters kunnen openen en ongestoord door kunnen werken. Bij multimedia, gaming en gaat het vooral om contrast, de kijkhoek en de reactiesnelheden van de monitor. Liefst in levensechte kleuren, haarscherp beeld en met een echte bioscoopervaring. Voor kantoorgebruik kijken we naar de helderheid van het scherm het energieverbruik en de ergonomische functies zoals de verstelbaarheid in hoogte en het kantelbare scherm.

De toegevoegde waarde van groot

Wij denken bij prettige arbeidsomstandigheden aan een groots en haarscherp totaaloverzicht. Dat werkt tenminste. En, het voorkomt ergernissen bij het selecteren, slepen, knippen en plakken van bestanden.
De praktijk heeft ons geleerd dat boekhouders, dj´s, muzikanten, fotografen, vormgevers, ontwikkelaars, websitebouwers, contentmanagers, maar ook contractors, architecten, data-analisten en ontwerpers het liefst de beschikking hebben over een grote monitor die een haarscherp overzicht geeft van de programma´s waarmee ze dagelijks werken. Voor de een is dat Excel, voor de ander is dat Reason, Lighthouse, Exact, Autocad of InDesign. Programma´s die niet werken op een klein scherm of op een tablet. In haarscherp beeld zonder flikkering of hapering moet je op de seconde en millimeter kunnen blijven focussen zonder vermoeiende ogen op te lopen of in een slechte zithouding in je scherm te duiken.

Albert Ulfman, Product Manager Philips Monitors EMEA

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!