Redactie - 16 december 2014

EVault wordt belangrijke pijler nieuwe Seagate CSS-divisie

EVault is sinds kort onderdeel van Seagate. Was dat dan al niet zo, zullen sommige lezers zich verbaasd afvragen? “We zijn ooit begonnen in 1997 als EVault, een pionier in online backup & recovery-software”, schetst Aad Dekkers, Marketing Director EMEA. “Eind 2006 werd EVault overgenomen door Seagate. Daarna heeft EVault binnen Seagate verschillende posities ingenomen. Het is een tijdje Seagate Services geweest, het is een tijdje i365 gaan heten, maar sinds 2011 opereerden we weer onder de naam EVault, met als toevoeging ‘A Seagate Company’. Seagate was echter nooit volledig eigenaar; een klein deel van EVault was nog in handen van het management. Recent is ook dat deel overgegaan naar Seagate, zodat we nu echt 100 procent Seagate zijn.”

CSS

Die zojuist voltooide overname van EVault en de eveneens recente acquisitie van Xyratex blijken de opmaat te zijn geweest naar de inrichting van een geheel nieuwe Seagate-divisie, waarin ook Seagates DCO-afdeling (Data Center Operations) is opgegaan. Zoals het bedrijf begin september officieel bekend maakte, heeft Seagate naast zijn retaildivisie en de core-divisie, daarmee nu een derde divisie gecreëerd: Seagate Cloud Systems & Solutions (CSS). “De combinatie van EVault, Xyratex en DCO is een hele mooie bundeling van krachten”, stelt Dekkers. “Allereerst heb je EVault dat zich, gebruikmakend van software, hardware en appliances, richt op het leveren van cloud-connected services, met name via serviceproviders. Dan heb je DCO, bezig met ‘next generation datacenters’. Ideaal! Want dat heeft van alles te maken met wat EVault doet: hoe zet je de software en de hardware in en maak je er diensten van die je of zelf, of via channel-partners aanbiedt. En als derde is daar Xyratex. Xyratex was een leverancier van onder meer disk enclosures en geïntegreerde systemen voor high performance computing. Die Xyratex-technologie, samen met de disks van Seagate, plus de software en expertise van EVault en DCO, maken een hele mooie divisie.”

Het is de ambitie van Seagate CSS om productcombinaties te maken die zowel door de partners als de klanten kunnen worden ingezet in een storagemarkt die voor steeds grotere uitdagingen komt te staan. Door de opkomst van onder meer mobility en een fenomeen als ‘The Internet of Things’, worden er wereldwijd steeds grotere hoeveelheden (vooral ongestructureerde) data gegenereerd. Die data, en met name de opslag van die data, heeft impact op zowel de grote als de meer lokale spelers. “De grote spelers zijn (potentiële) klanten van Seagate CSS”, zegt Dekkers. “Dat zijn partijen als Google, Amazon, Microsoft, kortom de grote bouwers van wereldwijde cloud-infrastructuren. In Europa, ook in Nederland, hebben we daarnaast heel veel kleinere partijen, die datacenters bouwen voor het leveren van lokale diensten. Dat komt omdat er in een heleboel landen in Europa nog steeds veel klanten zijn die hun data graag in eigen land opslaan. Ook dat soort partijen zijn klanten van CSS, want ook zij zijn op zoek naar infrastructuren die beter en efficiënter om kunnen gaan met de groei van al die data en de opslag ervan.”

De ’do-it-yourself’-markt

De trend is dat heel veel van die partijen, met name de grotere, maar ook steeds meer kleinere, gebruikmaken van wat Dekkers noemt de ‘do-it-yourself’-benadering. Die kopen disks, arrays en servers, maken gebruik van open source-software en creëren zo een combinatie die goed in staat is om te schalen in de omgeving die ze willen bouwen. “Dan praten we in veel gevallen over object storage, gebaseerd op OpenStack en op commodity serverplatformen zoals een x86. Dan praten we over de standaard drives, SATA of SAS, en standaard arrays, die tezamen een andere stack vormen dan de stack die verkocht wordt door de bestaande storageleveranciers als EMC, NetApp en HP.”

Do-it-yourself is gestart bij partijen als Google en Amazon, die groot genoeg waren en de technici in huis konden halen om dit soort infrastructuren zelf te bouwen. Veelal met toepassing van open source-software en andere oplossingen die de software min of meer loskoppelen van de hardware en waarbij de hele storage-oplossing in feite wordt gedefinieerd door de software. Seagate CSS ziet het als een opportunity, zegt Dekkers, om dat soort infrastructuren te bouwen, waarbij het zich opwerpt als leverancier van zogenoemde ‘reference architectures’ die zijn afgestemd op de behoeften van specifieke leveranciers. Daarbij denkt Dekkers aan de bekende object storage ISV’s. “Dat zijn leveranciers die ook in die wereld acteren, maar voor wie do-it-yourself niet echt een optie is, terwijl ze wel graag gebruik zouden maken van de voordelen die deze aanpak biedt. Seagate CSS kan die architecturen voor hen bouwen. We hebben de expertise, de software, de hardware, de arrays en de drives. We kunnen hele mooie configuraties maken, en dat is wat we met Cloud Systems & Solutions voor hebben.”

4 pijlers

Die reference architectures voor de do-it-yourself-sector vormen een van de vier pijlers waarlangs de CSS-divisie is opgetrokken. De andere drie? Ten eerste de verkoop van zogeheten ‘engineered sytems’, dat wil zeggen zelfgebouwde, geïntegreerde totaaloplossingen op basis van eigen filesystems. Een voorbeeld is de ClusterStor-productlijn, gebaseerd op het Lustre-filesystem dat speciaal is geoptimaliseerd voor HPC-omgevingen (High Performance Computing). Ten tweede is er de OEM-business: modulaire systemen voor OEM-klanten, zoals vendors en cloudproviders. En last but not least is er de op EVault-technologie gebaseerde lijn bestaande uit cloud-oplossingen voor backup & restore, disaster recovery en snelle archiefopslag. “Binnen het oude EVault zijn heel veel configuraties gebouwd waarbij de server en de software samen zijn gevoegd tot een appliance”, merkt Dekkers in dit verband op. “In feite kan je die ook opvatten als engineered solutions, alleen zijn ze kleiner en bedoeld voor backup & recovery-taken op bijvoorbeeld satellietkantoren. Wat we nu zullen zien in die CSS-divisie is dat met name op het gebied van backup & recovery, disaster recovery en long-term archiving combinaties zullen ontstaan die niet alleen geschikt zijn voor remote offices of HPC-omgevingen, maar ook voor alles wat daar tussen zit.”

Channel-effecten?

Wat betekent het opgaan van EVault in Seagate CSS nu voor de bestaande EVault-partners in Nederland? Dekkers: “Voor hen verandert er niet zoveel. Wat we al deden, blijven we gewoon doen. EVault heeft in de loop der tijd in de Nederlandse markt een stevige positie opgebouwd, met heel veel tevreden partners en klanten. We doen alles via het kanaal, 100 procent indirect, dat blijft ook zo. We worden alleen een veel grotere organisatie, die er veel meer dingen bij gaat doen, met een veel bekendere naam: Seagate. Dat is niet alleen voor ons een nieuwe opportunity, maar ook voor onze huidige en potentiële resellers en serviceproviders.”

Door: Dick Schievels

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!