Toch maar weer thuiswerken!
15-12-2014
Deel dit artikel:

Toch maar weer thuiswerken!

Onze economie trekt weer aan. Dat blijkt niet alleen uit de cijfers van de Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau (CPB) maar we zien het ook aan onze eigen business. En iedereen die met zijn auto naar het werk gaat zal het ook gemerkt hebben. We waren verwend door de lagere filedruk van de afgelopen jaren.  Maar de files worden weer langer en dat komt (mede) door de aantrekkende economie. Voor volgend jaar stelt het CPB nu een groei van 1,5 procent in het vooruitzicht. Die files zullen dus nog langer gaan worden.  Meer thuis werken dus, een goed voornemen voor 2015!

Plaats- en tijdonafhankelijk werken. Tja, dat hebben de laatste jaren voortdurend gehoord. Het zal ongetwijfeld gebeuren, maar in elk geval niet in die mate dat de filedruk significant afneemt. In het mobiliteitsbeeld van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid staat dat de aanzienlijke verbetering in de doorstroming sinds 2010 vooral kwam door de aanleg van spits- en plusstroken en wegverbredingen en de economische crisis. De overheidsmaatregelen - ‘meer asfalt’- hebben blijkbaar meer impact dan thuiswerken. En dat is toch jammer.

Ik zit zelf erg veel in de auto en ik weet helaas alles van die oplopende filedruk. Maar ik heb thuis een prachtig Telepresence-systeem waarmee ik prima in beeld en geluid zou kunnen overleggen met collega’s en partners. ‘Zou kunnen’, want ik gebruik dat systeem nauwelijks. Sterker nog, ik werk nauwelijks thuis, terwijl ik thuis eigenlijk een betere werkplek heb dan op kantoor. Ik ben bang dat dit het gevolg is van ouderwets denken: ik moet er fysiek bij zijn om mijn team aan te sturen. Dus stap ik in de auto, ga een tijd in de file staan, en kan vervolgens op kantoor met mijn team aan de slag. Eerlijk gezegd vaak op een manier die net zo goed van huis uit zou kunnen. Ik weet het: maak met je team goede afspraken over de output en stuur dáár op. Nog een goed voornemen voor 2015!

Thuiswerken betekent voor mij dat ik ook anders met werk om moet gaan. In de discussies over thuiswerken is daar door alle mogelijke partijen ook op gewezen. Als ik uitga van mijn eigen ervaringen, is dit de praktijk een lastige barrière. De techniek levert inmiddels geen enkel probleem meer op. En als technologieleverancier blijven we natuurlijk aan de weg timmeren, samen met partners. Zo werken we samen met Samsung en VisionsConnected aan een volwassen, maar zeer eenvoudig te gebruiken video-oplossing waarmee bedrijven in principe al hun werknemers in staat kunnen stellen om op afstand - vanuit andere vestigingen of vanuit huis - samen te werken.  Het is een video-as-service oplossing, inclusief een goed scherm, infrastructuur en netwerkverbindingen, voor een vast maandbedrag. Daarmee verdwijnt de op één na laatste drempel: de prijs.

Hoe makkelijk en betaalbaar we de techniek ook maken, we moeten die wel wíllen gebruiken. Wat mij betreft zijn we met ICT nu zo ver gekomen dat dat er nog maar één drempel overblijft:  anders omgaan met werk. Ik heb me nu heilig voorgenomen om het komende jaar meer thuis te gaan werken. Dat scheelt me uren (reis)tijd, veel ergernis en geld. Een betere stimulans kan ik niet bedenken!

Fred Gerritse, Director Partner Organization & Commercial Segment van Cisco Nederland

Terug naar nieuws overzicht
Mobility