Redactie - 16 december 2014

EMC: flash betekent eenvoud

Flashgeheugen dient alleen voor applicaties die razendsnel toegang moeten hebben tot data, zo is de algemene opvatting. “Zo zijn wij ook begonnen”, zegt Ehud Rokach, mede-oprichter en algemeen directeur van ExtremIO, “maar allengs zijn we erachter gekomen dat flash vooral eenvoud betekent binnen de opslagstrucuur, flexibiliteit en kostenbesparing.” Hij zegt te concurreren met bijvoorbeeld de Exabyte van Oracle.

We spreken elkaar in het Center of Excellence van EMC te Tel Aviv dat vooral is gericht op innovatie. EMC heeft nog drie andere CoE's in Israël. Wereldwijd beschikt de onderneming over negen van dergelijke onderzoekscentra. In Tel Aviv ligt de nadruk op flash en de 'software defined opportunities', zo legt Simon Walsh uit. Hij is de COO Emea bij EMC. “Wij veranderen mee met onze klanten, maar we zullen nooit een system integrator zijn”, legt hij uit. “We blijven een technologiebedrijf met twaalf procent van onze omzet in onderzoek en ontwikkeling.”

De onderneming investeert fors in Elastic Cloud Storage (ECS), omdat het bedrijfsleven snelheid, flexibiliteit en risicobeheersing nodig heeft.

Kostenbeheersing nodig

Walsh verklaart dat het bedrijfsleven tegenwoordig gedwongen is op de dubbeltjes te letten. Tegelijk is er het besef dat automatisering nieuwe markten en/of bedrijfsmodellen kan ontsluiten. “De CIO is daarmee zo belangrijk geworden dat hij niet meer rapporteert aan de CFO, maar rechtstreeks aan de CEO.”

Hij zegt ondernemingen vijfenzestig procent van hun IT-budget kwijt zijn aan 'lopende zaken', voornamelijk bestaande uit personeelskosten, software en telecom. “Wij hebbben ons best gedaan de kosten voor hardware en en energie sterk naar beneden te krijgen, zodat binnen het IT-budget meer geld overblijft voor verandering”, zegt Walsh.

Op dit moment zien we dat wijzigingen in het IT-landschap leidt tot ontwrichtende marktinitiatieven. Denk aan de taxidienst Über (draait op EMC), BMW die een eigen softwarebus ontwerpt om een andere beleving van het autorijden mogelijk te maken. KPN brengt (dankzij de EMC-infrastructuur) tv naar de woningen zonder nog een settop box nodig te hebben. “Heel ingenieus”, vindt Walsh.

Totaalaanbod

In 2012 stond bij het onderzoek van Gartner naar de bestemming van IT-euro's 'productverbetering' nog bovenaan. In 2013 staat 'IT' op de eerste plaats. Gevolg door 'digital capabilities', 'R&D innovation' en dan pas 'productverbetering'. Daarbij gaat het bij de IT-afdeling voornamelijk om de software driven onderneming. Slim gebruik van algoritmes zorgt voor beperkte behoefte aan hardware en lager energieverbruik.

Dit betekent wel een nauwe samenwerking tussen hard- en software. “Daarom zie je dat EMC een andere beweging heeft dan bijvoorbeeld HP en Symantec die bedrijfsonderdelen splitsen. Wij kopen   juist interessante technologiebedrijven om die te integreren in onze bedrijfsvoering, zodat we een totaalaanbod kunnen bieden aan onze klanten. Denk aan Pivotal (een bedrijf dat software en diensten aanbiedt om in een cloudomgeving grote hoeveelheden data snel te kunnen analyseren) en VMware (virtualisatieplatform). Wij doen bijvoorbeeld daardoor aan inline deduplicatie. We lopen door de integratie van technologieën voorp in IOPS, vermindering van energieverbruik en prestatieverbetering.”

Tot die overnames behoren ook de van oorsprong Israëlische bedrijven ScaleIO (juni 2013) en XtremIO (mei 2012). ScaleIO biedt een softwareoplossing aan om virtuele SAN's te maken (Storage Arena Networks) en claimt daarmee de opslagkosten van de datacenter met tachtig procent te kunnen verminderen. SAP gebruikt bijvoorbeeld in zijn datacenters ScaleIO om de opslagkosten te drukken.

Toch nog blockgeheugen

Flash geheugen heeft twee nadelen: het is duur, en het slijt. Op den duur schrijft het systeem data op verkeerde plekken weg en is het medium onbetrouwbaar. EMC heeft, via XtremIO, dit laatste euvel weten te overwinnen. Maar nog steeds is flash nou niet het medium om koude data naar toe te schrijven. Archivering kan beter op standaard SATA, bijvoorbeeld, of op tape. Flass is er al sinds Toshiba in 1980 voor het eerst met dit soort geheugen op de markt kwam, zo vertelt Renen Hallak, CTO van XtremIO. Maar het duurde nog tot ongeveer 2010 voor SSD's (Solid State Disk) voor het eerst in enteprise arrays opduiken. Onder meer vanwege die toenemende onbetrouwbaarheid.

Flash heeft wel voordelen: razendsnel data wegschrijven en weer oproepen, eenvoudige deduplicatie. En met thin provisioning en snapshots heeft het medium ook nauwelijks problemen. Voor RAID-systemen is het altijd een keuze tussen efficiëntie of capaciteit. “Met flash is allebei tegelijk mogelijk”, prijs Hallak dit type geheugen aan. “Flash kondigt een nieuw tijdperk in automatiseren af. Altijd moesten we werken langs de lijn 'rekenen, netwerken en opslag'. Met flash is dit sequentiële pad ten einde.”

Toch ziet hij flash als een transitietechnologie. “Want we hebben het hier nog steeds over blockgeheugen. Stel je voor dat je de voordelen van flash hebt op bestandsniveau. Wat gebeurt er dan met byte access?”, prikkelt hij de fantasie.

Exponentiële groei

Ehud Rokach, mede-oprichter en algemeen directeur van XtremIO, toont zich verheugd dat EMC 'zijn' bedrijf al heeft overgenomen voordat er een echt product op de markt was. “Ze zagen de potentie van onze technologie en hebben dit in het pakket opgenomen, omdat klanten keuze willen. Sommigen willen alleen een softwarematige oplossing; dan kunnen ze terecht bij ScaleIO van EMC. Dat bovendien het mogelijk maakt om echt aan scale out te doen zonder dure hardware te hoeven aanschaffen. Anderen willen alleen flash; dan kunnen ze bij ons terecht. In de praktijk zul je zien dat hybride omgevingen ontstaan in het IT-landschap bij bedrijven.”

Wereldwijd is all flash al een markt van 1 miljard dollar. Volgens Rokach blijft het daar niet bij en is er sprake van exponentiële groei.

Bruikbaarder maken

Het prijsverschil tussen ruwe flash en schijven is nog steeds groot: flash is vier tot vijf keer duurder. Maar wie meerekent dat compressie, deduplicatie en snapshotting zoveel beter gaat met flash, zal volgens Rokach zien dat de TCO van beide media ongeveer vergelijkbaar is.

Hij vertelt dat zijn team de komende tijd doorgaat met het bruikbaarder maken van flash voor het datacenter. En oplossingen aandragen voor consolidatie van de verschillende opslagvormen binnen het datacenter.

“Eigenlijk zijn we in het begin uitgegaan van de enorme prestatieverbetering die flash biedt”, zegt hij. “Maar gaandeweg hebben we ontdekt dat datareductie, efficiëntie en eenvoudiger beheer nog betere eigenschappen zijn van flash dan de hoge snelheden.”

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!