Redactie - 18 december 2014

RES Software voorspelt de trends voor 2015

Wat gaat het komende jaar ons brengen op technologiegebied? Bob Janssen, oprichter en CTO van RES Software, voorspelde vorig jaar al dat Microsoft opnieuw het voortouw zou gaan nemen en dat Windows 8, ondanks alle kritiek, bepalend zou zijn voor het interactiedesign van de toekomst. Voor volgend jaar voorziet hij dat Microsoft helemaal terugkomt in de publieke gunst met Windows 10 en op de zakelijke markt met het cloudplatform Azure. Maar ook een andere oudgediende werkt aan een comeback: Nokia gaat hoge ogen gooien met nieuwe tablets. Verder gaan we steeds meer automatiseren voor een flexibelere IT, komt IT as a Service in een ware stroomversnelling, wordt mass customization groter dan ooit en sluiten we het jaar af met een nieuwe Star Wars film.

Automation gaat echt gebeuren
Er zijn volgens Gartner twee manieren waarop je IT kunt bedrijven: de eerste manier is de traditionele manier, waarbij veiligheid en betrouwbaarheid voorop staan. Gartner noemt dit mode-1.  De andere manier (mode-2) is veel meer gericht op innovatie en snelheid. Deze flexibele manier van IT probeert veel meer aansluiting te vinden op de business. Het ondersteunt experimenten, iteratieve softwareontwikkeling, snelle levering en het probeert waarde voor de klant te creëren. Gartner constateert dat de meest succesvolle bedrijven beide IT-vormen toepassen, maar wel volledig gescheiden: met verschillende mensen, verschillende processen en verschillende tools. Dit komt doordat de twee soorten IT in wezen onverenigbaar zijn. Je kunt mode-2 niet realiseren door simpelweg mode-1 te tweaken.

In 2015 zullen we het begin van het einde van de traditionele IT zien, die in steeds grotere mate vervangen gaat worden door de meer flexibele IT. En de grote katalysator is automatisering. IT-diensten worden afgenomen door middel van selfservice, waardoor IT-afdelingen zich bezig kunnen gaan houden met innovatie. Uiteindelijk zullen ontwikkelingen als automation en de levering van software 'as a service' mode-1 IT overbodig maken en in 2015 zal er al een flinke verschuiving in die richting zichtbaar worden.

Onderdeel van de verschuiving is de stroomversnelling waarin IT as a Service (ITaaS) het komende jaar terecht gaat komen. Dit kun je zien als een verandering van de rol van IT als een poortwachter naar een rol van IT als een winkelbeheerder en in 2015 zullen veel bedrijven dan ook de eerste stappen gaan zetten richting deze nieuwe manier van het leveren van IT-diensten.

Een ander aspect van de automatisering is dat IT steeds klantgerichter zal worden. Veel organisaties hebben het al niet meer over 'gebruikers', maar over 'consumenten', hetgeen een indicatie is van de veranderende relatie tussen de IT-afdeling en andere werknemers. We gaan de gebruikers binnen het bedrijf steeds meer behandelen met dezelfde zorg en service als we de klanten van het bedrijf behandelen.

De comeback van Nokia
Nokia is een tijdje van de radar verdwenen, maar bracht eind dit jaar de N1 tablet uit. De introductie van de tablet komt vlak nadat Nokia in april dit jaar de mobiele tak verkocht aan Microsoft en het zou wel eens voor de comeback van Nokia in 2015 kunnen gaan zorgen. Met de nieuwe tablets, die op Android 5.0 draaien, weet Nokia de hardware van Apple te evenaren, dus de kwaliteit zal het succes zeker niet in de weg staan.

Het jaar van Microsoft
Microsoft vaart een nieuwe koers. De nieuwe CEO, Satya Narayana Nadella, heeft als credo dat de IT-sector alleen respect heeft voor innovatie en niet voor traditie. Deze filosofie is bepalend voor de nieuwe koers van het bedrijf. Zo is men veel opener dan men ooit was en gaat men nu zelfs de heilige bolwerken als Office op andere besturingssystemen dan Windows ondersteunen. Ook het .NET ontwikkelplatform wordt steeds meer open source, wat betekent dat andere partijen een .NET runtime kunnen gaan leveren voor bijvoorbeeld Linux of Unix. Goed nieuws!

Windows 10
Windows 10, dat gedurende 2015 uit zal komen, wordt de nieuwe Windows-standaard. Het gaat de Windows-versie worden die Microsoft al met Windows 8 had moeten en willen uitbrengen. Windows 8 was een misser, omdat het geen echt tablet-besturingssysteem was, maar alleen een laagje over het bestaande desktop-OS. Windows 10 wordt veel meer een gemengde benadering en past zich aan het apparaat aan waar het op draait. Microsoft wil dit keer dan ook echt een besturingssysteem voor alle soorten devices maken. Die vervaging van platforms zie je ook bij Apple, waar iOS en Mac OS steeds meer naar elkaar toegroeien. Ik verwacht dat Windows 10 een groot succes wordt: de kinderziektes van Windows 8 zullen verholpen zijn en tegen de tijd dat Windows 10 uit wordt gebracht, zijn veel Windows 7 machines aan vervanging toe. Windows 10 zal een belangrijke mijlpaal voor Microsoft worden. Er gaan zelfs geruchten dat Windows 10 Core gratis beschikbaar gaat komen.

Azure wordt de nummer één cloudoplossing
Mijlpaal of niet, Windows is allang niet meer het belangrijkste product van Microsoft. Het cloudplatform Azure gaat het nieuwe Windows worden voor de zakelijke markt. Ze hebben nog wel wat kinderziektes te overwinnen, maar ik voorspel dat Azure in 2015 enorm belangrijk zal worden. Er zijn niet veel aanbieders die zowel Infrastructure as a Service als Software as a Service als Platform as a Service aanbieden en Azure van Microsoft zal om die reden de nummer één cloudoplossing voor bedrijven worden. Microsoft heeft historisch veel licentieovereenkomsten met grote bedrijven en dat wordt de komende tijd zo uitonderhandeld dat deze bedrijven ook Azure cloud gaan gebruiken.

Context awareness steeds belangrijker
iBeacon van Apple is een 'indoor positioning systeem' dat on demand een tijdelijk app op je smartphone zet, wanneer je bijvoorbeeld een winkel binnenloopt. De app kan je vervolgens de winkelcatalogus of speciale aanbiedingen tonen. Op het moment dat je de winkel weer verlaat, is de app van je telefoon verdwenen. Dit is een ontwikkeling die een steeds grotere rol gaat spelen in 2015: context awareness, ofwel het aanbieden van diensten die passen bij de context waarin de gebruiker zich bevindt. De strijd om de consument zal voor een groot deel beslist gaan worden door degenen die de beschikbare klantdata het best weten te verwerken en toe te passen. Wanneer we dat iets breder trekken, dan komen we uit op mass customization.

Mass customization
Zonder dat veel mensen het in de gaten hebben is de mass customization – het gebruik van flexibele computergestuurde productiesystemen voor op maat gemaakte output –  al behoorlijk ver doorgevoerd. We zien nu al dat er in webshops als bol.com of bookings.com op maat gemaakte aanbiedingen aan klanten wordt aangeboden, maar dat is nog maar het begin. In 2015 zullen we een bredere adoptie van de 3D-printer zien, waarmee we alles wat we maar willen op maat kunnen produceren. Eerst in speciale 3D-copyshops, waar je je ontwerp uit laat printen, maar op de langere termijn ook in onze huizen.

Star Wars
Tot slot een persoonlijke passie. We gaan het komende jaar veel over de nieuwe Star Wars film horen, die door Disney wordt geproduceerd. De film komt pas eind 2015 uit, maar de marketing en de opbouw naar de release zullen groots zijn. Ik verwacht dat Disney een hoogwaardig product aflevert en dat de erfenis van George Lucas met respect behandeld wordt. Wat veel mensen niet weten is dat ook Marvel eigendom van Disney is en daar zie je ook dat ze met veel zorg omgaan met de franchise (zie bijvoorbeeld “The Avengers”). Nog een filmtrend die we in de nieuwe Star Wars film terug gaan zien, en die nu al zichtbaar is in een aantal andere films als Interstellar of Oblivion, is dat er in mindere mate dan voorheen op CGI wordt vertrouwd. De films worden voor een groot deel op echte sets gefilmd, waardoor het realistischer overkomt en de acteurs zich meer kunnen inleven in de situatie, voor betere acteerprestaties. Film is daarmee een van de weinige gebieden waarop digitale technologie een minder zichtbare rol gaat spelen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!