Redactie - 19 december 2014

Virtualisatie: van trend naar praktijk

Virtualisatie is allang geen trend meer, maar dagelijkse realiteit. Veel bedrijven maken inmiddels enthousiast gebruik van virtualisatieplatforms, maar de manier waarop zij back-ups maken van de data op hun virtuele servers laat vaak nog te wensen over. Hieronder de uitdagingen bij gegevensbescherming in een virtuele omgeving en hoe bedrijven deze kunnen overwinnen.

Impact op IT

Virtualisatie is een van de technologieën die de afgelopen jaren een enorme impact hebben gehad op middelgrote en grote ondernemingen. Dankzij de grote flexibiliteit en de kostenvoordelen kunnen IT-managers en systeembeheerders servers consolideren, extra capaciteit vrijmaken voor on-demand applicaties, servers configureren voor testdoeleinden en issues op het gebied van bedrijfscontinuïteit en disaster discovery effectiever afhandelen.

Bedrijven die overstappen naar een virtuele infrastructuur zijn vaak op zoek naar efficiënte manieren om de nieuwe omgevingen te plannen en te beheren, waardoor IT-afdelingen te maken krijgen met zaken als training en outsourcing. Elke onderneming heeft daarin met andere uitdagingen te maken. Door meteen voor een goede back-up oplossing te kiezen, kan een bedrijf veel problemen voorkomen.

Virtualisatie en back-up

Virtualisatie kan de gegevensopslag ingewikkelder maken en daarom hebben bedrijven behoefte aan back-uptechnologieën die speciaal zijn ontwikkeld voor virtuele omgevingen. Deze oplossingen moeten een snel herstel van gegevens, instellingen en applicaties mogelijk maken, zonder dat het besturingssysteem handmatig opnieuw moet worden geïnstalleerd.

Bij een fysiek systeem worden de gegevens op elke afzonderlijke machine bewaard en maakt een agent of een client (in een client-serverarchitectuur) een back-up. Wil men dit model ook op een virtuele omgeving toepassen, dan is het het gemakkelijkst om op elke virtuele machine een agent te installeren. Hierdoor hoeft de back-upstrategie nauwelijks te worden aangepast. Vooral voor kleine bedrijven met kleine virtuele omgevingen of beperkte databasesystemen is dit vaak de eenvoudigste eerste stap.

Een efficiëntere benadering die tal van voordelen biedt, is het op hypervisor niveau maken van back-ups zonder agent. Om optimaal aan te sluiten op de virtuele omgeving slaan eigen interfaces de gegevens op van de virtuele VMware-machine. Dit bespaart niet alleen resources, maar is ook eenvoudiger te beheren en er is maar één agent/client nodig.

Als een bedrijf maar één oplossing wenst voor het back-uppen van zijn virtuele omgeving is het raadzaam om voor een intelligente hybride oplossing te kiezen. Deze maakt communicatie met alle IT-omgevingen mogelijk en is aangepast aan de specifieke eigenschappen van de virtuele wereld, maar functioneert toch in verschillende omgevingen. Voor een bedrijf is het daarom essentieel te achterhalen of het een specifieke of een veelzijdige oplossing nodig heeft.

Migreren naar virtueel

Er zijn talloze oplossingen verkrijgbaar en het is belangrijk dat elk bedrijf die optie kiest, die het best bij zijn omgeving past. De meeste flexibiliteit wordt bijvoorbeeld geboden door een oplossing die alle bedrijfskritische systemen ondersteunt en beschermt, of ze nu fysiek of virtueel zijn of “in de cloud” zitten.

Een centraal beheerde oplossing vermindert het aantal back-upactiviteiten van de interne IT-afdeling, waardoor deze meer tijd heeft voor innovaties en het verder optimaliseren van de performance.

Wanneer een bedrijf eenmaal voor virtualisatie heeft gekozen, is een zorgvuldige planning van de overgangsfase onontbeerlijk. Gegevens moeten zowel voor, tijdens als na de migratie worden beschermd om de bedrijfscontinuïteit te garanderen wanneer er iets mis gaat.

Nu virtualisatie steeds meer in de praktijk wordt toegepast, is Acronis ervan overtuigd dat de trend om meer dan één virtualisatieplatform in een bedrijf te gebruiken zich in 2015 verder zal voortzetten. Daarom is het belangrijk dat bedrijven hun gegevens op alle platforms en in alle omgevingen beschermen.

Door: Daniel Model, sales engineering manager bij back-up softwarespecialist Acronis

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!