Redactie - 26 december 2014

Het jaar 2015 wordt het jaar van ‘doen’

"De manier waarop de nieuwe IT van 2014 toegepast gaat worden, zal komend jaar centraal staan. Ronald Schaap, Algemeen Directeur van PQR, is van mening dat dit een goede ontwikkeling is. Organisaties nemen de technologie van 2014 in gebruik. Iedereen beseft inmiddels wel dat de time-to-market van IT-projecten moet veranderen. Dat kan met meer van hetzelfde.”

De IT van Morgen
“Onze klanten zien zich geconfronteerd met technologische ontwikkelingen die elkaar steeds sneller opvolgen. Uit hun organisaties klinken geluiden die vragen om deze nieuwe technologieën, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak hebben zij veel ‘traditionele’ of  ‘legacy’ IT in huis. En hoe meer van deze systemen, hoe complexer de IT-omgeving. Deze complexiteit zorgt ervoor dat het in gebruik nemen van nieuwe technologie veel tijd kost.  Gebruikers kunnen hiervoor slechts beperkt begrip opbrengen, waardoor de druk op de automatiseringsafdeling hoog is. Er wordt verwacht dat er snel meer geregeld wordt.”

Redenen voor standaardisatie
“Snel iets regelen kan door bouwblokken te gebruiken. Dit zorgt voor snellere implementatie, voor betrouwbaarheid, voor gegarandeerde support vanuit de fabrikant. Standaardisatie van de basisinfrastructuur geeft onze klanten wat zij nodig hebben. De IT-afdeling bij de klant moet zich richten op de vraag van zijn business consumer, van zijn interne klant. Als hij standaardiseert, hoeft hij zich minder te focussen op de basisinfrastructuur en hoe die in de lucht kan blijven. Hij houdt dus tijd over. Dat is nodig want als hij de vraag van zijn business consumer niet centraal kan stellen en laten prevaleren, dan verliest hij zijn relevantie voor zijn in- en externe klant.”

Converged trekt aan
“Standaardiseren is niet nieuw. Geïntegreerde of ‘converged’ systemen zijn dat ook niet, dit wordt al een aantal jaren aangeboden. Alle grote leveranciers hebben inmiddels hun smaak van ‘converged’. Het principe is bij allemaal hetzelfde, zij leveren een complete stack: hardware en software gecombineerd tot een werkend geheel. Het afgelopen jaar zagen we dat deze oplossing steeds vaker werd ingezet voor realisatie van de basisinfrastructuren. Die tendens lijkt zich komend jaar voort te zetten. Converged spreekt aan bij klanten doordat er aan de basis niet teveel tijd verloren gaat en de time-to-market verlaagd wordt. PQR biedt standaard converged systemen aan, tenzij een klant dit vanuit technologisch of economisch perspectief niet aankan. Bijvoorbeeld als onlangs gedane investeringen de aanschaf van nieuwe systemen belemmeren. Natuurlijk kunnen wij gebruik maken van de bestaande IT-omgeving bij de klant, maar dan hebben we te maken met een maatwerktraject, dat vaak meer tijd en meer geld kost.”

Cloud op maat
“Er wordt ons steeds vaker al in het beginstadium van een project om advies gevraagd. We hebben daarom een aantal PQR-diensten in het leven geroepen, zoals onze Solution Advisor Service en de Cloud Discovery Workshop. Op verschillende lagen in de organisatie inventariseren we de wensen en eisen van de gebruikers, we doen ‘health checks’ van de IT-omgeving en op basis daarvan geven wij een projectadvies. Belangrijk in deze trajecten is dat wij onze klanten ontzorgen. Als een klant gebruik wil maken van cloudservices rijst vanzelf de vraag of dat in een private of een public cloudomgeving moet gaan plaatsvinden. Wij bekijken deze kwestie samen met de klant en hebben een heel pakket PQR-clouddiensten ontwikkeld om hem zo goed mogelijk en in alle fases van een project van dienst te kunnen zijn. “

Advisory Board: waardevolle feedback
Klanten vormen ons bestaansrecht. Wij organiseren twee keer per jaar een Advisory Board. In september jl. kwamen hieruit duidelijk twee punten naar voren. Ten eerste: al onze klanten hebben te maken met steeds meer eisen en wensen van eindgebruikers. Deze business consumers vragen veel van de automatiseringsafdeling , we zien duidelijk dat de gebruiker bepaalt. Ten tweede: het credo ‘meer voor minder’ geldt nog steeds. Om beide zaken te realiseren, moet je handig omgaan met wat er beschikbaar is, ’Tompoes, verzin een list’ is de verkapte vraag die wij krijgen. Wij bieden onze klanten een uitgewerkte list aan in de vorm van converged systemen of in de vorm van uitgewerkte specialistische projectvoorstellen, waarin de bestaande infrastructuur de basis vormt.”

Meer voor minder met nieuwe technologie
“Bereidheid van klanten om te investeren en zaken op te pakken is groot. Zo is de centrale overheid bezig met zeer innovatieve projecten die alles te maken hebben met consolidatie en efficiency. Meer voor minder, maar wel met nieuwe, gestandaardiseerde technologie-oplossingen. Omdat onze klanten zich meer bewust zijn van de kosten, slaat de gestandaardiseerde infrastructuur nu zo aan. Wij hoeven een deel van het initiële ontwerptraject voor grote IT-projecten niet meer zelf te doen. Onze ontwerpexpertise zetten we in deze gevallen in om – uitgaande van de basis - op maat gemaakte oplossingen te realiseren. Voor onze klant betekent dit snelheid in implementatie, betrouwbaarheid, support en uiteindelijk lagere kosten. Dat laatste is overigens het resultaat van de keuze die is gemaakt, niet het doel.”

Meer van hetzelfde: doen
“De titel van dit artikel is ‘Het jaar 2015 wordt het jaar van ‘doen’. In 2015 zal de nieuwe technologie van 2014 met een stijgende lijn ingezet worden. Technologie blijft zich natuurlijk ontwikkelen. Dat is goed, want dan wordt het beter. Niet- technologiebedrijven kunnen hun voordeel doen met de mogelijkheden die de technologie hen biedt, maar hoeven niet per se voorop te lopen. Komend jaar gaan we dit in de praktijk zien. Organisaties gaan gestandaardiseerde en bestaande technologie van 2014 slim inzetten, PQR helpt daarbij. Niet alleen door projecten volgens onze beproefde aanpak door hooggekwalificeerde mensen te laten uitvoeren, maar ook door advies in de vorm van concrete diensten. In 2015 gaan we doen wat we in 2014 al hebben besproken. Meer van hetzelfde, met meer voor minder als eindresultaat!”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!