'Starters IT'ers weten vaak nog niet goed waar hun interesses liggen'
31-12-2014 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

'Starters IT'ers weten vaak nog niet goed waar hun interesses liggen'

45% van het IT-talent weet in het laatste studiejaar nog niet welke baan er bij hen past. Dit terwijl juist IT-starters vaak al na één maand na hun opleiding in dienst treden bij een werkgever. 33% van de starters op de arbeidsmarkt wisselt dan ook binnen één jaar alweer van baan.

Dit blijkt uit onderzoek van Procam naar de loopbaanontwikkeling van jonge IT’ers onder 1.000 hoogopgeleide starters op de IT-arbeidsmarkt en 110 CIO’s, HR-managers en IT-managers. De hoge arbeidsmobiliteit van IT-starters maakt dat organisaties moeite hebben met een effectief loopbaanbeleid. Naast gebrek aan zelfkennis bij de IT-starters zijn er vanzelfsprekend ook externe factoren die het hoge verloop veroorzaken, zoals de war for talent, toename van tijdelijke contracten en economisch herstel.

Talent vinden en binden
Organisaties nemen allerlei maatregelen om jong talent te vinden en te binden. Zo investeren bedrijven meer in werving en selectie, bieden betere arbeidsvoorwaarden of geven toegang tot meer opleidingsmogelijkheden. Dit leidt volgens Procam echter tot ‘trial & error’.

George van Buysrogge, oprichter/directeur van Procam: “Om de trend van een hoog verloop onder IT-starters te doorbreken, zullen organisaties het over een andere boeg moeten gooien. Het is raadzaam om IT-starters te helpen richting te geven aan hun carrière. Veelal zijn ze hier nog niet echt mee bezig geweest omdat ze vooral gefocust waren op het behalen van hun diploma. Het bevorderen van zelfkennis is een belangrijke stap. Vragen die hierbij centraal staan zijn: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’. Jonge professionals kunnen door middel van zelfontwikkeling en coaching leren hoe ze hun eigen loopbaan het beste kunnen vormgeven, mét optimale inzet voor het bedrijf waarvoor ze werken. Zowel starters als organisaties hebben baat bij het bieden van goede loopbaanbegeleiding.”

Terug naar nieuws overzicht