Redactie - 07 januari 2015

“Telecom is een app-business geworden”

Rob van Velzen, Managing Director Truphone blikt terug op 2014 en vooruit naar 2015, door de grootste veranderingen in de telecomsector te bespreken. Als telecom-challenger voelt Van Velzen alle veranderingen direct in zijn business.

Terugblik op 2014

De eerste van drie veranderingen die Rob van Velzen het afgelopen jaar in de telecomwereld heeft gezien, is de opkomst van de app. “Als je nu nog een telecombedrijf wilt starten, ontwikkel dan een app, want telecom is in het afgelopen jaar een app-business geworden.”

Dat hangt samen met de tweede grote verandering: de toename van dataconsumptie. “Je ziet in de telecomsector dat alles afneemt, behalve de dataconsumptie. Daarom willen de operators ons allemaal op 4G hebben; het is een verkapte prijsstijging om de kosten te dekken van het bijbouwen van capaciteit. Ze verkopen je een droom, want voor de meeste toepassingen heb je op dit moment nog helemaal geen 4G nodig en zodra je de grens overgaat ben je die capaciteit kwijt. 4G-roaming bestaat niet in het buitenland omdat je verkeer vrijwel altijd teruggaat over Nederland, zodat je dan op de datasnelheid van 3G of zelfs 2G zit. Bij Truphone bieden we altijd 3G, tenzij het op het plaatselijke netwerk niet beschikbaar is. Van kwaliteitsverlies door roaming is bij ons dus geen sprake.”

De derde verandering van het afgelopen jaar die Van Velzen belicht is: “Het geweldige plan voor een roaming-vrij Europa van Kroes. Maar ze is nog niet koud weg en er worden alweer Kamervragen gesteld waarom we dit willen. Europa zou in januari 2016 roaming-vrij zijn, maar dat gaat niet gebeuren. En dat is logisch want in elk land zitten tenminste 3 mobiele operators die daar pijn van hebben. Roaming loopt namelijk zo je EBITDA in, pure winst dus. Daarom maken de opgelegde boetes ook geen indruk, die zijn een lachertje vergeleken bij de inkomsten. De EU regulering heeft overigens de prijzen buiten de EU doen stijgen, want die gederfde inkomsten moeten worden terugverdiend.”

De veranderingen van 2014 zijn volgens Rob van Velzen slechts een opmaat naar veel grotere verschuivingen in de Telecommarkt in 2015: “Wat zich in 2014 aankondigde, zet in 2015 door en dat is 4G.”

Vooruitblik op 2015

“Het eerste dat we sterk zien opkomen in 2015 is videocalling. Mensen willen elkaar niet alleen thuis achter de PC of laptop zien terwijl ze met elkaar praten, maar ook onderweg. En vooral wanneer ze in het buitenland zijn. Dat betekent dat we 4G in toenemende mate  nodig gaan hebben en de dataconsumptie explosief zal blijven toenemen,” voorspelt Rob van Velzen.

Van Velzen voorziet als tweede verandering in de (mobiele) telecomsector de opkomst van Wi-Fi-bellen: ”Bellen via Wi-Fi is een hele sterke trend die komend jaar doorzet. Daar geloven we als Truphone zo sterk in, dat we er een dienst op hebben ingericht, die we binnenkort introduceren. Ik kan er verder nog niets over zeggen, maar ik weet wel dat veel mensen er blij mee gaan zijn.”

De laatste factor waar de telecom-industrie in 2015 rekening mee moet houden, is de politiek: “We zijn nog niet klaar met de EU-regulering op het gebied van roaming. Roaming op nationale netwerken in het geval van nood en verstoringen is nu gemeengoed. In Amerika heeft Truphone zowel met AT&T als met T-Mobile een contract afgesloten: onze klanten hebben daar dus letterlijk nooit netwerkproblemen. In Nederland of centraal Europa is toegang tot 2 netwerken verboden: waarom? Dat is onhoudbaar en ook daarin zullen we het komend jaar verschuivingen gaan zien. Want zoals het nu is geregeld, vanuit een protectionistische gedachte, staat het innovatie in de weg en dat is nadelig voor de hele industrie. Van de operators is hierin niets te verwachten, dat moet uit de politiek komen. De regelgeving loopt achter bij de realiteit: er moet een scheiding komen tussen infrastructuur en dienstverlening ten behoeve van de consument”.

Als laatste gedachte wil Rob dit nog kwijt: “De diensten en de applicaties op de netwerken, daarin gaat de telecommarkt zich onderscheiden, niet meer in de traditionele verdeling voice / data / tekst. Je zult zien dat de hele Telecommarkt opnieuw verdeeld gaat worden, het wordt dus weer een spannend jaar.” 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!