Nieuwe domeinnaamextensies .tips, .club en .today vaker opgepakt

14-01-2015 | door: Witold Kepinski

Nieuwe domeinnaamextensies .tips, .club en .today vaker opgepakt

Een uiteenlopende groep bedrijven heeft het afgelopen jaar de nieuwe domeinnaamextensies zoals .tips, .club en .today opgepakt.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse hostingprovider Hostnet. Mooie domeinnamen zijn schaars. Daarom zijn er in 2014 talrijke domeinnaamextensies bijgekomen. Maar wat voor bedrijven registreren nu precies die nieuwe extensies? Hoeveel registraties zijn er inmiddels gedaan en wat zijn de verwachtingen voor 2015? Hostnet heeft dit uitgezocht in zijn jaarlijkse domeinnaamonderzoek. 

Niet alleen weggelegd voor jonge bedrijven

Uit het onderzoek blijkt dat ook bedrijven die al jaren bestaan, kiezen voor een nieuwe domeinnaamextensie. Om de doelgroep van de nieuwe domeinnaamextensies te onderzoeken, heeft Hostnet registreerders van de nieuwe extensies vergeleken met het eigen klantenbestand en Nederlandse bedrijven in het algemeen. Op basis van tabel 1 kunnen we concluderen dat niet alleen startende bedrijven early adopters zijn van de nieuwe domeinnaamextensies, maar ook middeloude bedrijven. Het registreren van een nieuwe domeinnaamextensie is een kleine investering, maar geeft aan dat ook oudere bedrijven innovatieve keuzes maken op het gebied van marketing.

Overige kenmerken van registreerders van nieuwe extensies

Welke conclusies kunnen er nog meer uit het onderzoek worden getrokken? Registreerders van de nieuwe domeinnaamextensies zitten voornamelijk in de ICT en techniek (15,2%), financiële dienstverlening (13%), marketing en design (12,9%) en organisatiemanagement (11,7%), gevolgd door bedrijven in de groothandel (8,0%), detailhandel (7,4%) en training en onderwijs (5,7%). Registreerders hebben ten opzichte van het klantenbestand van Hostnet en Nederlandse bedrijven in het algemeen vaak meerdere medewerkers in dienst. Daarnaast zijn de bedrijven vaker gevestigd in Noord-Holland en Utrecht.

Forse stijging van registraties verwacht in 2015

Hostnet verwacht dat het aantal nieuwe domeinnaamextensies in 2015 fiks zal toenemen. Uit de statistieken (http://ntldstats.com/country/NL) blijkt dat Nederlandse domeinnaamhouders inmiddels meer dan 42.000 nieuwe domeinnaamextensies hebben geregistreerd. “Het is aannemelijk dat dit aantal registraties in 2015 probleemloos naar meer dan 300.000 groeit, op basis van de huidige groei en de aanname dat de meerderheid van de extensies in 2015-2016 wordt geregistreerd”, aldus Arthur Zonnenberg, Productmanager voor domeinnamen bij Hostnet.

Terug naar nieuws overzicht