Wouter Hoeffnagel - 15 januari 2015

Steeds meer ontslagen door ‘verkeerde’ uitingen op social media

Medewerkers worden steeds vaker ontslagen nadat zij op social media een opmerking hebben geplaatst die in de ogen van de werkgever niet kan. DAS, één van de grootst juridische dienstverleners van Nederland, meldt in 2013 300 ontslagzaken te hebben behandeld waarbij opmerkingen op social media een rol speelde.

Dit schrijft de Volkskrant. DAS meldt dat in zeventig gevallen de op social media geplaatste opmerkingen ernstig genoeg waren om ontslag aan te vragen. Naast DAS meldt ook Achmea Rechtsbijstand een stijging te zien van het aantal zaken waarbij social media betrokken is. Dit aantal is gestegen van vijf in 2010 naar achtendertig in 2014.

Berichten worden gemeld door bijvoorbeeld collega’s
Veel werkgevers zouden discutabele berichten op Facebook pas onder ogen krijgen nadat zij van bijvoorbeeld andere medewerkers screenshots van de berichten voorgelegd krijgen. Er zijn dan ook geen aanwijzingen dat werkgevers op social media werknemers op grote schaal in de gaten houden.

Naast ongepaste opmerkingen kunnen ook het online publiceren van discutabele foto’s reden zijn voor ontslag. Als voorbeeld noemt de Volkskrant een verpleegkundige die werd ontslagen nadat haar dochter, de toenmalige Miss Nederland, tijdens een avonddienst enkele foto’s van de verpleegkundige in ziekenhuiskleding maakte. Deze foto’s werden op Facebook geplaatst. Het ziekenhuis stelde dat de verpleegkundige met de actie de privacy van patiënten in gevaar heeft gebracht en besloot haar te ontslaan.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!