Witold Kepinski - 16 januari 2015

KPN introduceert LoRa Internet of Things (IoT) technologie

KPN begint met de uitrol van nieuwe Internet of Things (IoT) technologie: LoRa. LoRa zal naast de bestaande 2G, 3G en 4G netwerken gaan draaien en kan miljoenen kleine apparaten met internet verbinden.

LoRa is een nieuwe soort technologie dat apparaten van lange afstand aan het internet kan koppelen. Via LoRa kunnen bijvoorbeeld sensoren hun data gemakkelijk op lange afstand naar het internet verzenden of kunnen apparaten vanaf het internet opdrachten krijgen (aan/uit, open/dicht/etc.). Hierdoor ontstaan een heleboel toepassingsmogelijkheden. Denk hierbij aan realtime, flexibele straatverlichting, maar ook zaken als het volgen van bijvoorbeeld containers.

KPN levert al vijf jaar Machine-2-Machine connectiviteit (M2M) over de mobiele 2G, 3G en 4G netwerken. Denk hierbij aan mobiele betaalautomaten op een terras of connectiviteit in auto’s. Verschillende andere toepassingen hebben echter maar af en toe verbinding met internet nodig, waarbij weinig data worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het doorgeven van een locatie, aldus KPN. "Voor deze toepassingen is LoRa bij uitstek geschikt. Het is dus een nieuwe dienst naast de bestaande netwerken en verstuurt door middel van lage frequentie radiosignalen, kleine informatiepakketjes over een grote afstand. Het maakt het mogelijk om in de toekomst miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. De batterij van de apparaten die via LoRa hun gegevens versturen, gaan tot wel tien jaar mee", aldus de telecomleverancier.

KPN wil zijn klanten betrekken bij de ontwikkeling van LoRa, om direct rekening te kunnen houden met hun wensen. Daarom kunnen bedrijven, die geïnteresseerd zijn om deel te nemen, zich aanmelden via: www.kpn.com/lora.

KPN wil zich aansluiten bij de LoRa Alliance. "Deze alliantie is opgericht door grote bedrijven uit de hele wereld, met als gezamenlijk doel de wereldwijde standaard te ontwikkelen voor Low Power Wide Area Networks. Door middel van deze alliantie zijn we in staat om de ontwikkelingen van het ‘Internet of Things’ (inter)nationaal te versnellen. Ondernemers zullen hiermee mogelijk hun dienstverlening en bedrijfsprocessen verbeteren, kosten verlagen of zelfs nieuwe verdienmodellen ontwikkelen", aldus KPN.

Naast KPN participeren ook Bouygues Telecom (Frankrijk), SingTel, Swisscom, Proximus, en Fastnet (onderdeel van South Africa Telecom) aan de Alliance. Andere deelnemers zijn grote industriële bedrijven binnen het IoT-ecosysteem: IBM, Sagemcom, Kerlink, Actility, IMST, Eolane en Microchip.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!