Gemeente Almelo werkt volgens een flexwerkconcept
18-01-2015
Deel dit artikel:

Gemeente Almelo werkt volgens een flexwerkconcept

De gemeente Almelo heeft flexwerken hoog in het vaandel staan en gaat in 2015 het nieuwe werken volledig invoeren. Bijna alle medewerkers zullen voorzien worden van een mobiel apparaat (laptop of iPad). De medewerkers maken al geruime tijd gebruik van een centraal desktopconcept op basis van Citrix XenApp. CAD-medewerkers vielen buiten de boot omdat hun virtuele desktop niet voldeed aan de eisen die CAD-software aan hardware stelde. PQR heeft gemeente Almelo geadviseerd nieuwe NVIDIA technologie te implementeren. Het resultaat is een centrale desktop voor CAD-medewerkers én een betere gebruikerservaring dankzij de gecombineerde technologie van Citrix en NVIDIA.

Gemeente Almelo
Almelo is een stad en gemeente in de regio Twente in de provincie Overijssel. De gemeente Almelo beslaat een oppervlakte van 69 km² en telt 72.511 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS). Behalve de stad Almelo omvat de gemeente de kernen Aadorp, Bornerbroek en Mariaparochie (gedeeltelijk). Bij de gemeente werken in totaal 800 mensen, waarvan in 2015 een groot deel flexibel gaat werken, zowel in het pand als daarbuiten. Directe aanleiding hiervoor is de komst van een nieuw gemeentehuis waar niemand meer een vaste werkplek heeft.

Gemeente Almelo werkt volgens een flexwerkconcept

De gemeente Almelo werkt al langere tijd met een centraal desktopconcept gebaseerd op Citrix technologie. Dit betekent dat medewerkers niet langer gebonden zijn aan een fysieke werkplek. Evert-Jan van de Keuken, Beheerder Centrale ICT Infrastructuur gemeente Almelo: “Men kan gebruikmaken van alle werkplekken binnen de organisatie om toegang te krijgen tot de centraal aangeboden desktop. Ook is het mogelijk om vanaf een externe locatie, bijvoorbeeld thuis of onderweg, op een veilige manier remote toegang te krijgen tot deze zelfde desktop. Hiermee maakt het voor een medewerker dus niet meer uit waar hij of zij werkt en welk type apparaat gebruikt wordt. De werkplek is plaats- en apparaatonafhankelijk. Door dit centrale werkplekconcept kunnen we binnen de gemeente flexwerken.”

Grafisch betekent werkplekgebonden
Zoals alle gemeenten binnen Nederland heeft ook de gemeente Almelo Computer Aided Design (CAD-) medewerkers in dienst. Deze medewerkers gebruiken voor de uitvoering van hun taken speciale software zoals Adobe CS4 en Bentley Microstation. Deze speciale software stelt speciale eisen aan het werkstation waarop dergelijke software wordt aangeboden. De werkstations moeten voorzien zijn van een Graphical Processing Unit (GPU) oftewel een grafische kaart. Standaard zijn centrale desktop concepten niet voorzien van een GPU waardoor zware grafische toepassingen, zoals CAD, niet uitvoerbaar zijn. Dit betekent dat de CAD tekenaars van de gemeente Almelo een vaste werkplek hebben die is voorzien van de speciale software en GPU.

Van de Keuken: “De CAD-werkplekken van de gemeente Almelo passen niet binnen het flexconcept, omdat ze gebonden zijn aan de fysieke locatie waar de desktop met grafische kaart is geplaatst. Wij hebben PQR gevraagd om mee te denken over de manier waarop we de CAD-werkplekken toch in het flexwerkconcept op konden nemen. Wij sparren vaker met PQR over het onderwerp ‘centrale desktops’ en beschouwen hen als betrouwbare gesprekspartner, mede omdat ze bekend staan om hun expertise op het gebied van werkplekconcepten.”

Ongekende mogelijkheden
De centrale desktopinfrastructuur maakte het onmogelijk om zware grafische toepassingen flexibel aan te bieden, simpelweg omdat de grafische kaart miste. NVIDIA heeft speciaal voor virtuele centrale desktopomgevingen GRID-technologie ontwikkeld. “Eigenlijk is het concept zo oud als de weg naar Rome”, zegt Van de Keuken. “ Vroeger maakte Schiphol bijvoorbeeld gebruik van terminal services, simpele apparaatjes gebruikten de intelligentie van de database waar alles draaide. Dat was al een gecentraliseerd desktopconcept. In de loop der jaren heeft dit zich steeds verder ontwikkeld en nu kunnen we volledige desktops aanbieden, zelfs met 3D graphics. Door één van de servers, die het centrale desktopconcept faciliteert, te voorzien van een grafische kaart voldoet het systeem nu wel aan de speciale eisen die de CAD-software stelt en kunnen we centrale desktops met CAD-software aanbieden.”

Flex is de standaard

De GRID-technologie maakt niet alleen flexwerken voor CAD-medewerkers mogelijk, maar geeft ook een betere gebruikerservaring. “De vaste werkplekken die nu nog voorzien zijn van een grafische kaart, werken met oudere technologie en die is niet zo goed als de NVIDIA kaart. Daarnaast gebruiken we Citrix XenApp om de centrale desktop te presenteren. Citrix biedt met het HDX remote display protocol een zeer rijke ‘user experience’. Ook besparen we ruimte, omdat op de bureaus alleen terminals geplaatst hoeven te worden. Waar eerst een of twee schermen mét desktop op het bureau stonden, staat nu alleen een terminal. De virtuele desktop is immers vanaf iedere terminal benaderbaar.” De CAD-werkplekken zijn nu volledig opgenomen binnen het flexwerkconcept en de gebruikerservaring is verbeterd ten opzichte van de eerdere situatie. “Een win-win situatie voor onze CAD-collega’s! Gemeentes proberen tegenwoordig allemaal volgens het flexwerkconcept te werken. Je houdt natuurlijk functies waarbij die vlieger niet opgaat: een baliemedewerker past niet in zo’n werkplekconcept. En tot voor kort pasten de medewerkers die van CAD-stations gebruik maakten ook niet in dit concept. Dat is nu veranderd. Met behulp van de NVIDIA GRID technologie hebben we functionele waarde aan onze centrale desktopvoorziening toegevoegd. De grafische werkplek bieden we nu ook device- en plaatsonafhankelijk aan.”

Probleem

-       Gemeente Almelo werkt volgens een flexwerkconcept.

-       CAD-medewerkers konden geen gebruik maken van een virtuele desktop, omdat de software om een grafische kaart vraagt. Zij konden niet flexwerken.

Oplossing

-       Nieuwe NVIDIA GRID technologie maakt virtueel aanbieden van een grafische kaart mogelijk.

-       Server die centrale desktopinfrastructuur faciliteert is uitgerust met NVIDIA GRID K2, waardoor het systeem voldoet aan de eisen die de CAD-software stelt.

Resultaat

-       Centraal desktopconcept op basis van Citrix XenApp nu ook voor CAD-medewerkers.

-       Technologie is beter dan op de vaste werkplek, waardoor de gebruikerservaring verbeterd is.

-       Minder hardware op de werkplek.

-       Flexwerken voor CAD-medewerkers.

  

Terug naar nieuws overzicht