Wouter Hoeffnagel - 26 januari 2015

Sony Pictures kan door cyberaanval geen financiële cijfers bekend maken

Sony kondigt 4 februari de cijfers over het derde kwartaal van het financieel boekjaar 2014 aan. Het bedrijf maakt nu echter alvast bekend voor Sony Pictures geen cijfers bekend te kunnen maken. De IT-systemen van de afdeling zouden door de grootschalige cyberaanval van eind vorig jaar te ernstig verstoord zijn om een kwartaalrapport op te stellen.

De filmstudio Sony Pictures werd eind vorig jaar aangevallen door vooralsnog onbekende hackers. De aanvallers braken in op de IT-systemen van Sony Pictures en maakten een grote hoeveelheid data kwijt. Het gaat hierbij onder andere om niet gelanceerde films van de filmstudio, waaronder de film The Interview. The Interview is een film waarin een moordcomplot wordt beraamd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De Amerikaanse FBI is ervan overtuigd dat Noord-Korea achter de cyberaanval zit en stelt hiervoor bewijsmateriaal te hebben.

De cyberaanval heeft een enorme impact op de filmstudio. Zo heeft het bedrijf de lancering van The Interview in Amerikaanse bioscopen geschrapt, waardoor het bedrijf veel inkomsten misloopt. Ook loopt de filmstudio het risico dat de overige gestolen films op internet worden gepubliceerd, wat een impact kan hebben op de verkoop van bioscoopkaartjes. Daarnaast zijn persoonlijke gegevens van ruim 20.000 (ex-)medewerkers van Sony Pictures uitgelekt. Een aantal voormalig medewerkers is daarom een rechtszaak begonnen tegen de filmstudio en eist een schadevergoeding. Nu blijkt dus ook dat het bedrijf het financieel rapport over het derde kwartaal van het financieel boekjaar 2014 door de hack niet kan opstellen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!