Redactie - 27 januari 2015

Zelfstandige IT-professional ook in 2015 populair

HR- en inkoopmanagers staan dit jaar positiever tegenover het inzetten van meer zelfstandige IT professionals dan voorheen. Het aantal organisaties dat aangeeft minder externe IT’ers in te zetten lag in 2013 nog op 60%, maar is in 2014 meer dan gehalveerd naar 29%.

De Freelance Market Index liet eerder vandaag al zien dat de vraag naar freelance ICT-professionals is toegenomen. Dit beeld wordt bevestigd door onderzoek van FastFlex, managed service provider op het gebied van resource management, in samenwerking met onderzoeksbureau Metri. Voor het onderzoek werden 28 organisaties uit de top 100 meest inhurende bedrijven in Nederland ondervraagd. Toegang tot expertise die intern niet ingevuld kan worden blijft voor een meerderheid (23%) de voornaamste reden voor het inschakelen van zzp’ers.

Populairste functies in 2014
De toenemende mate waarin organisaties migreren naar een cloudomgeving en de opkomst van het Internet of Things zijn de voornaamste redenen voor bedrijven om zelfstandige IT’ers in te schakelen. Dit heeft ook invloed op het soort functies waarover organisaties externen aantrekken. Zo waren externe senior en medior applicatieontwikkelaars het meest in trek. Respectievelijk 12% en 7% van het flexibele IT-domein bestond uit deze functies. Ook infrastructuurspecialisten zijn populair, ondanks een lichte daling in 2013. Andere populaire functies binnen de flexibele schil zijn Business Analist, Program Manager, Project Manager en System & ICT Architect.

De duur van opdrachten voor zelfstandige professionals binnen het IT-domein is aanzienlijk korter dan voorgaande jaren. In 2013 had een gemiddelde opdracht nog een duur van één tot twee jaar. Bijna de helft van de organisaties (43%) geeft aan in 2014 de gemiddelde opdrachtduur terug te hebben gebracht naar zes tot twaalf maanden. Slechts 18% ziet een stijging in de opdrachtduur. De oorzaak hiervan ligt bij het steeds projectcycli en een rappere opvolging. Zware, lange trajecten maken plaats voor meerdere kleine projecten waarin binnen een kort tijdsbestek iets opgeleverd moet worden.

Minder externe security functies
Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Het onderzoek laat zien dat het aantal externe security functies net als in 2013 verder afneemt. Redenen hiervoor lijken onder andere security issues, waaronder DDoS-aanvallen, die veel media-aandacht met zich mee brachten. Nederlandse organisaties willen hun beveiligingswerk intern invullen en deze kennis volledig geborgd hebben. Andere ontwikkelingen binnen de IT zorgen juist voor een stijging van overige functies. Zo blijft de Applicatie Developer erg in trek om bedrijfsapplicaties cloud-proof te maken. De zelfstandige IT’er gaat een mooi jaar tegemoet.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!