Redactie - 29 januari 2015

'50 miljard apparaten staan in 2020 in verbinding met internet'

Hoeveel devices heb jij op dit moment bij je die verbonden zijn met het internet? Voor de meesten van ons is het antwoord drie of meer. Er zijn de ‘standaard’ devices zoals laptops, tablets en smartphones. Daarnaast zijn er gadgets zoals verbonden televisies, navigatiesystemen, camera’s en e-readers. Tegenwoordig zie je ook steeds meer apparaten die zijn verbonden met het internet zoals smart home-oplossingen (verwarmingsbediening, automatisering en toezicht), wearables (fitness bands, smartwatches) en aangesloten huishoudelijke apparaten (wasmachines, waterkokers, fornuizen en koelkasten).

In een recente infographic van Cisco over Internet of Things (IoT), zien we dat in 2020 wereldwijd 50 miljard devices verbonden zijn met het internet. Elk afzonderlijk device zorgt voor data en al deze informatie zal, op welke manier dan ook, eindigen in een datacenter of gedurende zijn reis langs een datacenter komen.

Data, gegenereerd door IoT, is niet alleen de zorg van leveranciers van IoT-producten en –diensten (zoals Google Nest) of hun partners en leveranciers; het heeft invloed op iedere organisatie die te maken heeft met IoT of gebruik maakt van wearable technologieën om hun zakelijke processen te verbeteren.

Omzetgroei

Onderzoeksorganisatie IDC verwacht in 2020 een bescheiden aantal van 30 miljard devices dat is verbonden met het internet, maar verwacht een groei van de IoT-markt van 1,3 biljoen dollar in 2013 tot ruim 3 biljoen dollar in 2020. Volgens het rapport bevinden we ons nu in het beginstadium van volwassenheid en biedt IoT veel kansen voor overheden, consumenten en zakelijke omgevingen.

Een flink deel van deze omzet is afkomstig uit de analyse van data die wordt geproduceerd door deze devices. Hierdoor komt er meer behoefte aan sterke computers en Big Data-analyses om relevante informatie te filteren uit de data die de devices genereren. Daarnaast wordt de constante gegevensstroom vaak gedeeld met partners of samengevoegd met andere content om verschillende diensten te kunnen leveren. Ook worden er nieuwe inzichten gehaald uit combinaties van gegevens.

Datacenters

De schaalgrootte en het dynamische karakter van al deze data zorgt ervoor dat organisaties goed na moeten denken over hoe ze omgaan met hun informatie en waar ze deze bewaren. De behoefte aan rekenkracht, directe en veilige toegang tot partners en leveranciers is mede bepalend voor de keuze van een datacenter. Voor bepaalde applicaties speelt latency ook een rol. In dat geval moeten organisaties hun data en computing infrastructuur dichtbij de gebruikers en devices plaatsen, terwijl ze ook steeds contact kunnen onderhouden met hun handelspartners en de digitale supply chain.

Of we nou te maken hebben met 30 of 50 miljard devices , één ding is duidelijk; datacenters spelen een belangrijke rol in het succes van IoT. Ieder initiatief op dit gebied heeft een duidelijke strategie nodig die de huidige en toekomstige behoeften en mogelijke applicaties met elkaar verbindt. CIO’s moeten daarom goed nadenken over hun datacenterstrategie om te zorgen voor voldoende flexibiliteit, schaalbaarheid, veiligheid, beschikbaarheid en connectiviteit die nodig is voor de opkomende IoT. 

Door: Arjan de Haan, Country Manager Nederland van Digital Realty, leverancier van datacenter en colocatie-oplossingen

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!